[SDL] Wpisywanie tekstu.
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-28 23:11
kemsai Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[SDL] Wpisywanie tekstu. » 2012-01-28 13:36:41 Witam.
A więc tak, piszę swoją gierke w SDLu i chcę zrobić by była tam możliwośc wpisywania tekstu a następnie wyświetlania go w jakiejś konsolce. Wyświetlanie tekstu mam i działa spoko ale nie wiem jak zrobić to by można było wpisywać tekst który po naciśnięciu entera będzie wyświetlany. (mam tylko pomysł by jechać po kolei wszystki klawisze, a to jest raczej czasochłonne i pewnie mało szybkie). A więc jest jakiś optymalny sposób wczytywania tego co ktoś pisze na klawiaturze? |
|
hincu |
» 2012-01-28 13:41:26 textboxy musisz sobie sam zaimplementowac sdl to tylko biblioteka graficzna skorzystaj z winapi jesli chcesz lub gotowego GUI |
|
SeaMonster131 |
» 2012-01-28 13:45:14 Ostatnio też robiłem textbox'a, tylko że w Allegro5. Możesz skorzystać z jakieś funkcji typu readkey(), albo w pętli for odbieraj klawisz i rzutuj tą liczbę na char (choć chyba nie trzeba). Ja to tak zrobiłem (ważne że działa :) for( int i = 0; i < 27; i++ ) { if( al_key_down( & klaw, i ) && text.size() < ilLiterMax ) { text += i + 96; posText++; } }
W ten sposób mogę wpisywać do zmiennej text znaki a-z bodajże. |
|
hincu |
» 2012-01-28 17:44:22 lepiej implementowac kazdy znak osobno wtedy mozesz sam dowolnie wybrac jaka kombinacja klawiszy ma dac jakis znak specjalny : P |
|
» 2012-01-28 19:27:04 A co sądzicie o tym by wpisywanie tesktu było np. osobnym wątkiem?(chce się wielowątkowości nauczyć ale narazie nie wiem do czego to moge zastosować) |
|
DejaVu |
» 2012-01-28 19:59:51 Jeżeli interesuje Ciebie strzał w stopę to pomysł jest dobry :P Naucz się najpierw jednego dobrze, a potem zabieraj się za nowe wynalazki. Jak łącznie na tym całym forum znajdzie się z 5 osób, które potrafią programować dobrze wielowątkowo to będzie to wszystko :) |
|
» 2012-01-28 23:11:27 A wielowątkowość przyda mi się do czego?
Bo z tego co słyszałem jakbym miał obsługiwać pakiety to się baardzo przyda. |
|
« 1 » |