[Lekcja 16] Program się zapętla
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-28 17:29
drewnoo Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 16] Program się zapętla » 2012-01-28 16:23:08 #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std; int main() { srand( time( NULL ) ); int liczba =( rand() % 1000 ) + 1; int liczba2; int wybor; srand( time( NULL ) ); cout << "Podaj liczbe: "; cin >> liczba2; do { cout << "Wylosowana Liczba: " << liczba << endl; wybor = 1 } while( wybor = 2 ); cout << "Czy sie zgadza?\n1.Tak\n2.Nie"; cin >> wybor; switch( wybor ) { case 1: cout << "No to Koniec:)"; case 2: cout << "No to jeszcze raz:)"; } if( liczba2 = liczba ) cout << "Wygrales!" return 0; }
Mam problem,po podaniu liczby wskazuje liczbe nieskonczenie wiele,a chce kiedy jak nie pasuje,zeby powtorzylo czynnosc od kroku pierwszego,i jak zrobic aby ten kod wypisywal takze ilosc "strzałow"? |
|
pekfos |
» 2012-01-28 16:24:42 Czytaj lekcję o if dopóki nie nauczysz się jak wyglądają operatory porównania -.- |
|
» 2012-01-28 16:35:00 A co masz na myśli? co jest coś źle czy coś? |
|
pekfos |
» 2012-01-28 16:35:54 Jakby nie było źle to bym nie pisał :P if( liczba2 = liczba ) |
|
» 2012-01-28 16:59:25 No bo warunek ze jak liczba zgadujaca rowna jest liczbie wypisanej,to komunikat ze wygrales i funkcja zakancza program? |
|
pekfos |
» 2012-01-28 17:16:56 = to operator przypisania a nie porównania.. A zapętla się dlatego że do { cout << "Wylosowana Liczba: " << liczba << endl; wybor = 1 } while( wybor = 2 ); to to samo co czyli pętla nieskończona. |
|
Pankulka |
» 2012-01-28 17:29:01 Wróć do lekcji 11 z Poziomu 1, tam masz opisane operatory porównania. I nie pędź do przodu tak z tematami szukając odpowiedzi na wszystko na forum bez zastanowienia bo Twoja wiedza zniknie w przeciągu miesiąca i pozostanie tylko ta której używałeś częściej ;) Wydaje mi się, że widziałem Twój temat z tym samym problemem przypisania zmiennej innej zmiennej w warunku. Wniosek z tego taki, że nadal popełniasz te same błędy. Mniej chaotycznie i powinno być git. I czytaj uważnie lekcje srand( time( NULL ); wystarczy wywołać raz! było opisane w lekcji z losowaniem ;) Pzdr |
|
« 1 » |