Lekcja 15 Zadanie domowe
Ostatnio zmodyfikowano 2012-02-02 20:19
Hoop300 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Lekcja 15 Zadanie domowe » 2012-02-02 19:49:23 Czesc Mam problem z zadaniem domowym polego ono na: Napisz program, który wczyta liczbę, a następnie wypisze ją na ekranie. Zabezpiecz przed wczytaniem nieprawidłowej liczby. Wykorzystaj do tego celu wiedzę z jednego z poprzednich rozdziałów. Sposób działania programu: 1. Podaj liczbę 2. Jeżeli błąd, wróć do kroku 1. 3. Wypisz liczbę, która została podana Kod który napisałem: #include <iostream> using namespace std;
int main() { int a; do { cout << "Podaj liczbe: " << endl; cin >> a; cout << "Udalo sie" << cin.good() << endl; cout << "Nie udalo sie" << cin.fail() << endl; cout << "Wypisuje liczbe: " << a << endl << endl; cin.clear(); cin.sync(); } while( !cin.good() ); cout << a; return 0; }
Własnie w tym momęcie udało mi sie rozwiązać jeden problem "!" przed cin.good ale jak wpisze w tym kodzie litere to on wtedy wariuje i w kółko powtarza to samo :/ (sory ale pisząc to znowu na cos wpadłem więc dodałem czyszczenie strumienia :D) ale jak wpisuje litery to program sie wyłącza a powinien chyba wrócić do kroku pierwszego Prosze o pomoc |
|
pekfos |
» 2012-02-02 20:02:42 clear() i sync() daj na początku bloku pętli. |
|
Hoop300 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-02-02 20:19:19 super działa dzięki A powiesz czemu akurat tak to trzeba było zrobić ?? bo ciekawosc mnie zżera :D |
|
« 1 » |