Ciag arytmetyczny/geometryczny
Ostatnio zmodyfikowano 2012-02-03 20:06
jedi00 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-02-03 19:18:02 Jezeli chodzi o teorie ciagow to je znam ale mam problem z edycja programu zmieniam przestawiam ustawiam i znow zmieniam i do niczego to nie prowadzi ewentualnie same szkody sa z tego:(
|
|
imralav |
» 2012-02-03 19:22:16 Podklej kod i zobaczymy, co da się zrobic ; )
(Ale jeżeli zrobiłeś już program ciągu arytmetycznego to ja nie widzę żadnego problemu modyfikacji go do ciągu geometrycznego) |
|
» 2012-02-03 19:26:41 Prosze. #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int a, b, r; cout << "Ile wyrazow ciagu ma zostac wyswietlone?: "; cin >> b; cout << "Podaj pierwsza liczbe ciagu: "; cin >> a; cout << "Podaj roznice ciagu "; cin >> r; for( int i = 1; i <= b; i++ ) { cout << a + i * r << endl; } system( "pause" ); return EXIT_SUCCESS; }
|
|
imralav |
» 2012-02-03 19:31:22 Wartość początkowa i powinna być ustawiona na zero, bo teraz nie pokazuje pierwszego elementu, ale można to było rozwiązać inaczej. Po prostu niech zmienna a będzie kolejnymi elementami ciągu - w pętli wykonujesz działanie a+=r i wyświetlasz a.
Modyfikacja na ciąg geometryczny to wtedy tylko zmiana różnicy na iloraz i znaku '+' na '*' w pętli. |
|
» 2012-02-03 19:46:24 Nie wiem, zmieniam te znaki i zmieniam i albo nie dziala w ogole albo same jedynki mi spamuje dziwne... |
|
imralav |
» 2012-02-03 19:54:36 Mam napisany kod, ale i podejście do gotowców podobne jak reszta forumowiczów. Mam podkleić? |
|
» 2012-02-03 19:57:21 Wiem w czym problem sam nie lubie gotowcow.. ale musze to zrobic dzis i to szybko;/
Siedze dzis od rana i mecze to programowanie ze z checia przyjal bym takiego gotowca, to nie jest tak ze siedze i mysle skad go wziac tylko robie sam wszystko ale juz nie mam dzis sily do tego i czasu po prostu. |
|
imralav |
» 2012-02-03 19:59:07 #include <iostream> #include <cstdio>
using namespace std;
int main() { int a, q, n; cout << "Podaj pierwszy wyraz ciagu:\n"; cin >> a; cout << "Podaj iloraz ciagu:\n"; cin >> q; cout << "Ile elementow ciagu wyswietlic?\n"; cin >> n; for( int i = 0; i < n; i++ ) { cout << a << " "; a *= q; } cout << "Dzieki, czesc ;)\n"; cin.ignore(); getchar(); return 0; }
|
|
1 2 « 3 » 4 |