[praca domowa] lekcja 15, zad1
Ostatnio zmodyfikowano 2012-02-12 23:30
Alpha |
» 2012-02-08 23:36:12 Zeby nie zakladac nowego watku to zapytam tutaj o pare rzeczy : Po pierwsze czy polecenie w tym zadaniu, a dokladnie "Zabezpiecz przed wczytaniem nieprawidłowej liczby" ma na mysli wppisanie litery, to jest ta nieprawidlowa liczba? Po drugie : gdzie mam jakis blad. Program dziala tak, ze po wpisaniu litery wraca na poczatek instrukcji, a po wpisaniu liczby wypisuje ja na ekran, tak jak mial to robic. Jednak po wypisaniu tej liczby nie zamyka sie i wraca na poczatek, a mial sie chyba zamknac. No i tez pytanie co do zamkniecia petli, mianowicie mam while(liczba), nie wiem czy tak to ma byc. #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int liczba; do { cout << "Podaj jaks liczbe "; cin >> liczba; cin.ignore(); if( cin.good() ) cout << "Podales liczbe " << liczba << endl; else cin.clear(); cin.sync(); } while( liczba ); getchar(); return 0; } |
|
pekfos |
» 2012-02-09 08:29:08 } while( liczba ); Pętla będzie trwała dopóki liczba będzie inna niż 0. zastanów się co robi to: else
cin.clear();
cin.sync(); a nieprawidłową liczbą jest znak, i liczba spoza zakresu. |
|
benq |
zadanie 1 » 2012-02-12 23:30:16 #include <iostream> #include <limits> int main() { double a; do { std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "podaj jakas liczbe"; std::cin >> a; std::cin.ignore( std::numeric_limits < std::streamsize >::max(), '\n' ); } while( a == 0 ); std::cout << "wpisales liczbe" << a << std::endl; return 0; } czy to o to chodzi bo mam już mętlik? |
|
1 « 2 » |