Jak sumować tablice
Ostatnio zmodyfikowano 2009-02-17 17:43
Yoki Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak sumować tablice » 2009-02-17 12:08:08 To mój pierwszy post wiec na początku wypada się przywitać :)Wiec chciałem powiedzieć WITAJCIE:) Otóż dopiero zaczynam moją przygodę z C++ i mam pytanie na które odpowiedz jest zapewne bardo prosta, jednakże nie mogę się przez nią przegryźć:( chodzi o tablice. Pisze sobie taki oto programik: #include<iostream> #include<conio.h> using namespace std; int main() { int i, ile, suma, tablica[ 100 ]; cout << "Ile liczb chcesz wpisac"; cin >> ile; for( i = 1; i <= ile; i++ ) { cout << "Podaj liczbe" << i << ": "; cin >> tablica[ i ]; suma =+ tablica[ i ]; } cout << "suma wynosi: " << suma;
i tu właśnie pojawia się mój problem:) otóż chciałbym zsumować wszystkie podane liczby gdy wpisze suma=+tablica dodaje mi tylko ostatnia liczbe:( pomóżcie prosze |
|
DejaVu |
» 2009-02-17 12:21:13 suma =+ tablica[ i ]; Zamień na: suma += tablica[ i ]; |
|
» 2009-02-17 12:23:31 gdy zamieniam kolejnościa wtedy wyrzuca mi liczbe z kosmosu :( a nie dodaje poszczególe elmementy tablicy które sa wpisywane :( |
|
geftus |
» 2009-02-17 13:01:38 Tablice liczymy od zera więc: for( i = 1; i <= ile; i++ )
zamień na: for( i = 0; i < ile; i++ )
|
|
» 2009-02-17 17:27:52 próbowałem już zmiany wartości (i=1 na i=0) w pętli ale to także nie daje żadnego rezultatu :( kurcze no ciężka sprawa :( wychodzą jakies liczby z kosmosu zamiast prostego dodawania. Dodam ze pracuje na Dev-C++ |
|
DeBugger |
» 2009-02-17 17:36:53 #include<iostream> #include<conio.h> using namespace std; int main() { int i, ile, suma = 0, tablica[ 100 ]; cout << "Ile liczb chcesz wpisac"; cin >> ile; for( i = 0; i < ile; i++ ) { cout << "Podaj liczbe" << i << ": "; cin >> tablica[ i ]; suma += tablica[ i ]; } cout << "suma wynosi: " << suma; }
Czytałem gdzieś o tym, że jeżeli nie da się zmiennej wartości początkowej, to ona bierze tą wartość z komórki pamięci RAM, gdzie zapisana jest zmienna. |
|
» 2009-02-17 17:43:13 No własnie i teraz wszystko jest ok :) serdeczne dzieki |
|
« 1 » |