lekcja 9 zadanie problem
Ostatnio zmodyfikowano 2012-02-12 22:45
zoranka Temat założony przez niniejszego użytkownika |
lekcja 9 zadanie problem » 2012-02-12 22:09:09 kiedy wpisuje się 3 liczby wszystko chodzi tak jak powinno, ale kiedy wpisuję zamiast pierwszej albo drugiej liczby literę nie pyta już o następne liczby i od razu wyświetla wyniki a w miejsce nie wpisanych liczb wyswietlają sie wartości losowe. Co jest nie tak? #include <iostream> int main() { int a; int b; int c; bool spra; bool sprb; bool sprc; std::cout << "Podaj pierwszą liczbę " << std::endl; std::cin >> a; spra = std::cin.good(); std::cout << "Wczytano ?" << spra << std::endl; std::cout << "Podaj druga liczbę " << std::endl; std::cin >> b; sprb = std::cin.good(); std::cout << "Wczytano ?" << sprb << std::endl; std::cout << "Podaj trzecią liczbę" << std::endl; std::cin >> c; sprc = std::cin.good(); std::cout << "Wczytano ?" << sprc << std::endl; std::cout << "Pierwsza liczba to " << a << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Druga liczba to " << b << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Trzecia liczba to " << c << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); return 0; }
|
|
SeaMonster131 |
» 2012-02-12 22:24:12 Czyść strumień po każdym wczytaniu, a nie przy wyświetlaniu. ;) |
|
zoranka Temat założony przez niniejszego użytkownika |
dzięki.ale kiedy to jest? » 2012-02-12 22:27:57 To znaczy mam rozumieć że w złym miejscu dałam czyszczenie?ok. ale gdzie ono powinno być? w których liniach albo po których instrukcjach? |
|
SeaMonster131 |
» 2012-02-12 22:45:43 Ja bym dał te czyszczenie przez każdym: std::cout << "Wczytano ?" <<... , ponieważ po wpisaniu liczby/liter nadajesz odpowiednią wartość zmiennej bool, a następnie musisz właśnie wyczyścić strumień :) |
|
« 1 » |