[Lekcja 16] Gra losowa
Ostatnio zmodyfikowano 2012-02-15 20:07
ShurTugal Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 16] Gra losowa » 2012-02-13 23:05:03 Witam. Napisałem grę z zadania w lekcji 16 i działa on poprawnie (zmniejszyłem tylko zakres liczb). Problem jednak pojawia się gdy próbuje uruchomić program na innym komputerze niż ten na który pisałem program. Czym jest to spowodowane i jak to naprawić? Kod mojego programu:
using namespace System;
#include "stdafx.h" #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
int main() { poczatek: srand( time( NULL ) ); int LICZBA =( rand() % 100 ) + 1; int proby = 0; int X = 0; std::cout << "Witaj w grze. \nKomputer wylosowal jedna liczbe calkowita z zakresu od 1 do 100. Zgadnij jaka to :)" << std::endl; do { proby++; BLAD: std::cout << "\n\nProba " << proby << ". Zgadnij liczbe: "; std::cin >> X; if( !( std::cin.good() ) ) { std::cout << "\n\tBLAD: Podaj LICZBE CALKOWITA z zakresu od 1 do 100!"; std::cin.clear(); std::cin.sync(); goto BLAD; } std::cin.clear(); std::cin.sync(); if( X <= 0 || X > 100 ) { std::cout << "\tBledna liczba, szukaj liczby od 1 do 100!"; } else { if( X > LICZBA ) { std::cout << "\n -> Wylosowana liczba jest mniejsza od " << X << std::endl; } if( X < LICZBA ) { std::cout << "\n -> Wylosowana liczba jest wieksza od " << X << std::endl; } } } while( X != LICZBA ); std::cout << "\n\t!!! WYGRALES !!!\n\nUdalo Ci sie za " << proby << " podejsciem" << std::endl; std::cout << "\nCzy chcesz zagrac ponownie? (T/N): "; char end; std::cin >> end; std::cin.clear(); std::cin.sync(); if( end == 'T' || end == 't' ) { std::cout << "\n\n\n\n\n"; goto poczatek; } return 0; }
|
|
konri1990 |
» 2012-02-13 23:30:24 Używasz innego kompilatora i/lub piszesz w innym programie, nie jestem pewnie ale wydaje mi się, że pisałeś w Borlandzie (on ma część swoich bibliotek i poleceń, dlatego raczej nie jest polecany do nauki, wiem bo sam tego doświadczyłem). Co do programu, postaraj się obejść polecenie goto w jakiś inny sposób, bo raczej się go nie używa, powoduje, że Twój kod staje się mniej czytelny dla nas ale też i dla innych:> |
|
szyx_yankez |
» 2012-02-13 23:42:04 Problem jednak pojawia się gdy próbuje uruchomić program na innym komputerze niż ten na który pisałem program. |
To może napisz jaki ten problem? |
|
» 2012-02-14 00:00:32 Używam Visual Studio 2008. Wyskakujący błąd ma taką treść: "Nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja równoczesna jest niewłaściwa. Więcej szczegółów można znaleźć w dzienniku zdarzeń aplikacji." |
|
szyx_yankez |
» 2012-02-14 01:27:36 Sprawdź czy aby nie próbujesz uruchamiać 64-bitowej aplikacji na 32-bitowym systemie. |
|
» 2012-02-14 10:55:53 Próbowałem na różnych komputerach, zarówno z 32 jak i 64-bitowym systemem. Błąd za każdym razem jest taki sam. |
|
malan |
» 2012-02-14 21:59:14 |
|
» 2012-02-15 20:07:05 Przeczytałem temat, zainstalowałem SP1 do VS2008. Niestety nic to nie pomogło, pojawia się nadal ten sam błąd. Dodam ze używam Windows 7 x64.
Edit:
Zainstalowałem CodeBlocks i skompilowałem w nim kod i działa bez problemów (użyłem kompilatora VSC++ 2008 ponieważ GNU GCC Compiler nie zaskakiwał). Nie znam jednak powodu problemów z VS2008.
Edit2:
Problem rozwiązany. Głupi błąd przy tworzeniu projektu. Zamiast wybrac Win32 Console Application wybrałem CLR Console Application. |
|
« 1 » |