Generator liczb losowych
Ostatnio zmodyfikowano 2009-02-18 16:08
matic Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Generator liczb losowych » 2009-02-18 10:56:22 Witam!
Mam problem, mianowicie jestem w trakcie pisania programu do symulacji pojedynczego wyścigu żużlowego. Są 24 możliwości kolejności na mecie (czy da się przypisać te 24 liczby do wartości kolejności na mecie??), niestety nie wiem jak to przenieść na język C++, tak żeby program wyświetlał kolejność zawodników na mecie. |
|
DeBugger |
» 2009-02-18 16:00:19 Nie za bardzo rozumiem. Piszesz coś w temacie o GLL, a później piszesz w poście coś o statystykach żużlowych(jak to zaimplementować). Co do GLL: #include <cstdlib> #include <iostream> #include <ctime> #define zakres 256 using namespace std; int main() { srand( time( NULL ) ); int losowa = rand() % zakres; cout << losowa << endl; } Chyba by ł o co ś takiego, nie mia ł em czasu sprawdzi ć kodu. |
|
matic Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-02-18 16:39:26 Fakt trochę zawile to napisałem, ale chodziło mi o generator liczb losowych bez powtórzeń. Dzięki za pomoc :) |
|
DeBugger |
» 2009-02-18 16:44:25 Uznaję, że problem jest rozwiązany. Zamykam. |
|
manfred |
» 2009-02-18 16:08:19 Hm? Chodzi o losowanie bez powtórzeń? #include <cstdlib> #include <iostream> #include <ctime>
using namespace std;
const char * const zawodnicy[] = { "wacek", "gacek", "jacek", "placek" }; bool ktory_byl[] = { false, false, false, false };
int main() { srand( time( 0 ) ); for( int j = 0; j < 4; ) { int i = rand() % 4; if( !ktory_byl[ i ] ) { ktory_byl[ i ] = true; cout << j + 1 << ". " << zawodnicy[ i ] << endl; j++; } } } |
|
« 1 » |