[Lekcja 15 ] zadanie 2
Ostatnio zmodyfikowano 2012-02-19 21:25
Asharoth Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 15 ] zadanie 2 » 2012-02-15 22:22:11 Witam wszystkich mam problem z zadaniem 2 a mianowicie nie do końca wiem o co chodzi z tym "szablonem" ponieważ na pierwszym miejscu jest "1. Wypisuje obecny wynik " i nie wiem jak to ugryźć ? Chodzi tu o bloki programu czyli np : czy po prostu czegoś nie wiem ? |
|
RazzorFlame |
» 2012-02-16 08:21:18 Musisz najpierw obliczyc liczbe później ją wypisać. |
|
» 2012-02-16 15:01:52 To ma działać tak ? "program wypisuje dowolną liczbę -> człowiek wprowadza dowolną liczbę -> wybieranie działania -> następnie obliczanie -> powrót do wypisania dowolnej liczby " |
|
szyx_yankez |
» 2012-02-16 18:14:08 powrót do wypisania dowolnej liczby |
Jak masz już podane liczby to wypisujesz wynik działania jakie wybrałeś... |
|
» 2012-02-17 10:33:44 Chodzi o coś takiego ? #include <iostream> using namespace std; int main() { double a; double b; bool spr_a; bool spr_b; cout << "\t Kalkulator tekstowy" << endl; do { do { cout << "Podaj liczbe a : "; cin >> a; spr_a = cin.fail() == true; cin.clear(); cin.sync(); } while( spr_a == true ); if( a == 0 ) return 0; else do { cout << "Podaj liczbe b : "; cin >> b; spr_b = cin.fail() == true; cin.clear(); cin.sync(); } while( spr_b == true ); if( b == 0 ) return 0; else cout << "[0] Zakoncz Program \n[1] Dodawanie \n[2] Odejmowanie \n[3] Mnozenie \n[4] Dzielenie \n[5] Powrot na Poczatek" << endl; int zna; cin >> zna; switch( zna ) { case 0: cout << "Koniec!"; return( 0 ); break; case 1: cout << a << " + " << b << " = " << a + b << endl; break; case 2: cout << a << " - " << b << " = " << a - b << endl; break; case 3: cout << a << " * " << b << " = " << a * b << endl; break; case 4: cout << a << " / " << b << " = " << a / b << endl; break; case 5: break; default: cout << "Blad Powrot Na Poczatek Programu" << endl; break; } } while( 1 ); return( 0 ); }
Jak zrobić żeby po wpisaniu np "5a6" program pominą "a" i odczytał następną liczbę a nie przerwał odczyt na 5 ? I jeszcze jedno dlaczego wywala mi błąd "error: 'else' without a previous 'if'" kiedy zrobię tak jak poniżej? } while( spr_a == true );
if( a == 0 ) cout << "a = 0 przerwanie programu";
return 0; else do |
|
malan |
» 2012-02-17 10:42:12 Jak zrobić żeby po wpisaniu np "5a6" program pominą "a" i odczytał następną liczbę a nie przerwał odczyt na 5 ? |
Nie możesz do zmiennej typu int wypisać ciągu znaków. W sytuacji, kiedy uzytkownik wpisze 5a6 powinien pojawić się błąd. I jeszcze jedno dlaczego wywala mi błąd error: 'else' without a previous 'if' kiedy zrobię tak jak poniżej? | Instrukcja warunkowa if ... else, paragraf Instrukcja lub blok instrukcji. |
|
» 2012-02-17 12:40:45 Zabijcie mnie ale nie mam bladego pojęcia jak sprawdzić czy w liczbie jest znak. Próbowałem kombinować z funkcją isdigit ale nie wychodzi mi. Może jakaś podpowiedź jak rozwiązać pierwszy problem ? |
|
malan |
» 2012-02-17 22:55:11 |
|
« 1 » 2 |