Tworzenie nowego pliku tekstowego
Ostatnio zmodyfikowano 2009-02-19 22:05
invisiblekid Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Tworzenie nowego pliku tekstowego » 2009-02-19 17:42:25 Moje pytanie brzmi: jak utworzyć nowy plik tekstowy, do którego można by potem coś tam ładować? Znalazłem taki kod w C #include <cstdio>
int main() { FILE * plik; plik = fopen( "nazwa.txt", "wt" ); fprintf( plik, "Tutaj wpisujemy sobie" ); fprintf( plik, "Dane tekstowe" ); fprintf( plik, "Jakie tylko chcesz" ); fclose( plik ); return 1; } Natomiast zastanawiam się czy nie można by tego zrobić w konwencji opisanej na kursie (czyli z użyciem biblioteki fstream) Za odpowiedzi z góry dzięki :d a tak btw: to zastanawiam się co to jest to "wt" w linijce plik = fopen( "nazwa.txt", "wt" ); bo tam gdzie to znalazłem nie jest wyjaśnione. |
|
DejaVu |
» 2009-02-19 17:58:01 using namespace std; fstream plik; plik.open( "bleble.txt", ios::out ); plik << "napis1" << endl; plik << "napis2" << endl; plik << "napis3" << endl; plik << "napis4" << endl; plik.close(); |
|
» 2009-02-19 18:02:11 No tak ale w ten sposób ten plik musi być już utworzony a mnie chodzi o opcje utworzenia pliku, którego nie ma(całkiem nowego)- chyba, że powyższy kod to robi a ja o tym nie wiem :P. Nie wiem czy wyjaśniłem się jasno: w moim mniemaniu Pana kod otwiera plik, który już jest; a ja chce robić operacje na pliku, który dopiero w trakcie programu zostaje utworzony przez mój program :d |
|
» 2009-02-20 19:54:41 ok, thank you very much :P |
|
DeBugger |
» 2009-02-20 20:15:15 |
|
manfred |
» 2009-02-19 22:05:12 Plik się utworzy. #include <fstream> using namespace std; int main() { ofstream plik( "foo.txt" ); plik << "Eglebegle"; }
|
|
« 1 » |