[ROZDZIAL 18] Brak pomysłu na dodanie...
Ostatnio zmodyfikowano 2012-03-01 19:45
CPP Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[ROZDZIAL 18] Brak pomysłu na dodanie... » 2012-02-29 16:56:31 #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int wyLos( int a, int b ) { int los =(( rand() % b ) + a ); }
int main() { srand( time( NULL ) ); cout << "Z jakiego przedzialu maja zostac wylosowane liczby?" << endl; cout << "Liczba startowa - "; int a; cin >> a; cout << "Liczba do ktorej maja byc losowane wartosci - "; int b; cin >> b; cout << "Wylosowane wartosci to: " << endl; int licznik = 0; do { int los = wyLos( a, b ); cout << "- " << los << endl; licznik++; } while( licznik < b ); return 0 }
Nie mam pomysłu jak pobrać teraz dane z wyLosu i je dodać do siebie... Totalnie brak jakiegokolwiek pomysłu. To znaczy, jest plan, ale z użyciem for'a, a teorytecznie z biegiem kursu nie chce go jeszcze uzyc. |
|
jsc |
» 2012-02-29 17:09:25 Dane z wyLosu przypisujesz do los więc wystarczy los + los. |
|
» 2012-02-29 17:48:05 Jak owe dane można przypisać? #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int main() { srand( time( NULL ) ); cout << "Podaj ostatnia liczbe losujaca: "; int b; cin >> b; cout << "Podaj liczbe poczatkowa: "; int a; cin >> a; int licznik = 0; cout << "Oto wylosowane liczby: " << endl; do { int los =(( rand() % b ) + a ); cout << "- " << los << endl; licznik++; } while( licznik < b ); int tablica[ b ]; return 0; }
Przerobiłem nieco kod - za chwilę może pojawić się jakaś aktualka ;p |
|
jsc |
» 2012-02-29 18:36:08 Nie mam pomysłu jak pobrać teraz dane z wyLosu i je dodać do siebie... |
A co właściwie z tym zamierzasz? |
|
pekfos |
» 2012-02-29 18:40:42 |
|
» 2012-02-29 18:45:48 Nie zamierzam nic z tym robic, jsc, bo mam dodac tablice a nie wartosci funkcji. Nie mam planu, totalnie... :X Poratujcie wiedza, Panowie. ;) |
|
pekfos |
» 2012-02-29 18:54:47 int sum = 0;
cout << "- " << los << endl; sum += los;
cout << "suma wszystkich = " << sum << endl; |
|
czosnek17 |
» 2012-03-01 17:09:17 Też mam problem z tym zadaniem. Gdy używam powyższego kodu błąd: error: invalid conversion from 'int*' to 'int'
|
|
« 1 » 2 |