[Lekcja 16] Zrozumienie liczenia ilości prób.
Ostatnio zmodyfikowano 2012-03-11 21:53
abcde Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 16] Zrozumienie liczenia ilości prób. » 2012-03-11 20:47:24 Witam, ponownie ja. Wykonałem zadanie 16 bezproblemowo do momentu zliczenia ilości prób.
Zajrzałem jak robią to inni i już wiem, że do mojego kodu wystarczy, że dopiszę:
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to się liczy, skąd bierze, ewentualnie do której lekcji muszę się wrócić w niniejszym kursie.
Mój kod.
#include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> int main() { srand( time( NULL ) ); int liczba =( rand() % 10 ) + 1; int zagadka; int proby = 0; std::cout << "Wylosowano pewna liczbe. Zgadnij jaka to liczba: " << std::endl; do { std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Zgadnij jaka to liczba: " << std::endl; std::cin >> zagadka; proby++; if( std::cin.fail() ) { std::cout << "Bledny wybor. Podaj liczbe: " << std::endl; } if( zagadka > liczba ) { std::cout << "Bledna odpowiedz. Wylosowana liczba jest mniejsza." << std::endl; } if( zagadka < liczba ) { std::cout << "Bledan odpowiedz. Wylosowana liczba jest wieksza" << std::endl; } } while( zagadka != liczba ); std::cout << "Gratulacje" << std::endl; std::cout << "Wylosowana liczba to:" << liczba << std::endl; std::cout << "Ilosc prob: " << proby << std::endl; return 0; }
Pozdrawiam i dziękuje za udzielanie mi pomocy. |
|
Thud |
» 2012-03-11 21:38:46 Myślałem że pętle są logiczne jak kłębek kłębka?
Za każdym obiegiem pętli do zmiennej proba dodawana jest wartość jeden. Więc im więcej takich pętli wykonasz, tym więcej jedynek dodasz. |
|
abcde Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-03-11 21:47:47 Thud już są jasne analizowałem i szukałem informacji i udało się zrozumieć.
Staram się zrozumieć do końca zawsze a nie przechodzić na sucho na kolejny etap.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. |
|
SeaMonster131 |
» 2012-03-11 21:53:09 proba++; możesz to zapisać też tak: proba = proba + 1; , czyli do zmiennej proba, dodajesz liczbę 1. A jeśli już wszystko jasne to zamknij temat, jeśli nie, to pytaj. |
|
« 1 » |