Początki młodego programisty
Ostatnio zmodyfikowano 2012-03-12 13:31
jsc |
» 2012-03-12 12:14:28 Jeżeli Pascal to Delphi, podstawowy nie ma obiektowości i kontenerów.
Ale przede wszystkim pamiętaj to co pisałem o różnicach. |
|
Fabjan94 |
» 2012-03-12 12:15:06 Pascal to przeżytek mało kiedy stosowany i różni się od cpp, mam go obecnie na informatyce i wiem że trudny nie jest, ale odradzam nauki imnego języka, bo mogą ci się później mylic |
|
jsc |
» 2012-03-12 12:17:13 Nie pisz o całym Pascalu, bo Delphi nie jest takie złe.
Po za tym ma najciekawiej zrealizowane (wg. mnie) IDE RAD, którego nie spotkałem dla C++, dla mikiego jeśli się zdecyduje proponuję Lazarus, który wzoruje się na komercyjnym Borland Delphi. |
|
Fabjan94 |
» 2012-03-12 12:20:58 Nie wiem, pewnie tak nie miałem styczność, ale mówię jedynie że po przerobieniu kursu z cpp czasem odruchowo zaczynałem wpisywać zle komendy w pascalu. |
|
jsc |
» 2012-03-12 12:41:24 Tzw. złe polecenia rzeczywiście mogą być zmorą poliglotów, ale różnica filozofii języków może być inspirująca, a po za tym nie zapominajmy, że istnieją języki stworzone specjalnie do pewnej klasy zagadnień i trzeba szczerze powiedzieć to one najlepiej je realizują jeśli nawet brakuje tych kluczowych cech, bez których język ogólnego zastosowania jest kaleki. |
|
kamillo121 |
» 2012-03-12 12:57:42 Miki powiem Ci coś szczerze. Jeżeli chcesz się w przyszłości(lub teraz) uczyć c++ bądź innego języka tego poziomu co c++/c to proponuje zacząć naukę od algorytmów blokowych. Algorytmika i jeszcze raz algorytmika, sam język to żaden większy problem, rzecz rozchodzi się o rozwiązywanie problemów. Dzięki czemu zaoszczędzisz sobie masę czasu na durne pytanie typu jak poruszyć obiektem, jak zrobić kolizje między prostokątem a i b... Jeżeli opanujesz algorytmikę i będziesz myślał analitycznie to język będzie najmniejszym zmartwieniem, będziesz mógł przeskakiwać z języka na język i nie będzie ci to przysparzać problemów, taka moja rada.
Napisałeś coś, że znasz mmin PHP i MySQL... Z całym szacunkiem ale jeżeli byś umiał dobrze programować w PHP to z pewnością nie byłoby tego tematu :) |
|
miki Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-03-12 13:18:07 Znam podstawy PHP i MYSQL dziękuje za konkretną odpowiedź. Powiadasz algorytmika, a mógłbyś mi powiedzieć o co dokladnie z tym chodzi jakiś link / kurs? |
|
Dragonit |
» 2012-03-12 13:24:00 |
|
1 « 2 » 3 |