Struktury - pytanie.
Ostatnio zmodyfikowano 2009-02-28 11:05
malan Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Struktury - pytanie. » 2009-02-27 23:34:15 Otóż postanowiłem zabrać się za struktury, ale... nie za bardzo to ogarniam. Na podstawie przykładów w necie napisałem taki oto 'program': #include <iostream> #include "console.ddt" #include <conio.h> using namespace std; using namespace ddt::console; struct malan { string ksywa; string imie; string nazwisko; int wiek; int nrTelefonu; int wzrost; void WyswietlDane(); }; void malan:: WyswietlDane() { cout << ksywa << endl; } int main() { malan malan1; cout << "Podaj ksywke- "; cin >> malan1.ksywa; cout << "Podaj imie- "; cin >> malan1.imie; cout << "Podaj nazwisko- "; cin >> malan1.nazwisko; cout << "Podaj wiek- "; cin >> malan1.wiek; cout << "Podaj numer komy- "; cin >> malan1.nrTelefonu; cout << "Podaj wzrost- "; cin >> malan1.wzrost; clrscr(); malan1.WyswietlDane(); getch(); return( 0 ); } W przykładzie Pana Piotra (mam na myśli KSIĄŻKE TELEFONICZNĄ) nie było czegoś takiego, że funkcja była w strukturze. Czy taki zapis jest poprawny? |
|
DejaVu |
» 2009-02-27 23:42:31 Metody wstawia się w klasach - w strukturach jest to raczej nie wskazane (nie wiem czy kompilator Visual'a przepuszcza to). |
|
malan Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-02-28 00:10:04 Dev-C++ kompiluje to. Wrr... czy wszystkim tak ciężko było zrozumieć te struktury jak mi?! struct malan { string ksywa; string imie; string nazwisko; int wiek; int nrTelefonu; int wzrost; }; malan WczytajlDane( void ); void WyswietlDaneOsoby( malan ); int main() { malan WczytajDane( void ); { malan malan1; cout << "Podaj ksywke- "; cin >> malan1.ksywa; cout << "Podaj imie- "; cin >> malan1.imie; cout << "Podaj nazwisko- "; cin >> malan1.nazwisko; cout << "Podaj wiek- "; cin >> malan1.wiek; cout << "Podaj numer komy- "; cin >> malan1.nrTelefonu; cout << "Podaj wzrost- "; cin >> malan1.wzrost; } clrscr(); void WyswietlDaneOsoby( malan malan1 ); { cout << "Ksywa- " << malan1.ksywa << endl; cout << "Tel.- " << malan1.nrTelefonu << endl; } getch(); return( 0 ); } ... i nie działa... ;/ |
|
DejaVu |
Poprawiony kod » 2009-02-28 00:49:51 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std;
struct malan { string ksywa; string imie; string nazwisko; int wiek; int nrTelefonu; int wzrost; };
malan WczytajDane( void ); void WyswietlDaneOsoby( malan );
int main() { malan dane; dane = WczytajDane(); WyswietlDaneOsoby( dane ); getch(); return( 0 ); }
malan WczytajDane( void ) { malan malan1; cout << "Podaj ksywke- "; cin >> malan1.ksywa; cout << "Podaj imie- "; cin >> malan1.imie; cout << "Podaj nazwisko- "; cin >> malan1.nazwisko; cout << "Podaj wiek- "; cin >> malan1.wiek; cout << "Podaj numer komy- "; cin >> malan1.nrTelefonu; cout << "Podaj wzrost- "; cin >> malan1.wzrost; return malan1; }
void WyswietlDaneOsoby( malan malan1 ) { cout << "Ksywa- " << malan1.ksywa << endl; cout << "Tel.- " << malan1.nrTelefonu << endl; }
|
|
DeBugger |
» 2009-02-28 10:29:10 |
|
manfred |
» 2009-02-28 11:05:29 Nie no... panie adminie, od kiedy umieszczanie metod w klasach (w C++ klasą jest struct /99% wzorców klas STLa używa struct/ i class /a w sumie w ograniczonym stopniu i union/, różnią się tylko domyślnym dostępem /struct - public, class - private/!) jest niewskazane? |
|
« 1 » |