Unlimited Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-03-17 21:36:02 Z "najpewniejszą" gwiazdką jest to samo. ( W kursie pisało że jest obojętne co wybiorę. Wybrałem pierwszą opcję bo przynajmniej wiem szybko że to jest tablica i jakie ma wymiary) |
|
akwes |
» 2012-03-17 21:41:11 Nie ma tu znaczenia wybór metody, ponieważ wymyśliłeś zły algorytm.
Powiedz dokładnie co Ci nie działa (znaczy, co się dzieje a co miało się dziać). |
|
» 2012-03-17 21:44:47 Pisałem w pierwszym poście. Ogólnie program działa lecz po wylosowaniu 2 z 3 liczb podanych przez człowieka czasami one są takie same a program ma wylosować unikalne czyli nie mogą się powtórzyć. (program czasami losuje tą samą liczbę a nie powinien) |
|
akwes |
» 2012-03-17 21:47:45 Czyli np. użytkownik podaje 4,2,8
a program losuje 4,4?
Sprawdzasz, gdzieś jaka liczba była już wylosowana? Jeżeli nie, to skąd program ma wiedzieć aby powtórzyć losowanie :)?
|
|
jsc |
» 2012-03-17 21:50:23 Jakieś tam sprawdzanie jest..., ale walnięte. |
|
» 2012-03-17 21:51:27 Tak, tak właśnie jak napisałeś. Człowiek podaje 4,2,8 a on pokazuje np. 4,4. (rzadko ale czasami tak się dzieje). :) Sprawdzanie czy wylosowana liczba nie wystąpiła już wcześniej mam tutaj: bool czy_byla_wylosowana( int liczba, int losowane[ 2 ], int wylosowane ) { if( wylosowane <= 0 ) return false; int i = 0; do { if( losowane[ i ] == liczba ) return true; i++; } while( i < wylosowane ); return false; }
a w programie odniesienie do funkcji to: do { int liczba = wylosuj( podawane ); if( czy_byla_wylosowana( liczba, losowane, wylosowane ) == false ); { losowane[ wylosowane ] = liczba; wylosowane++; } } while( wylosowane < 2 );
|
|
jsc |
» 2012-03-17 21:57:36 Post usunięty, bo nic nie wnosił do tematu |
|
» 2012-03-17 21:59:49 Z powodu że post wyżej został zmieniony ja także zmienię aby nie namieszać w temacie. Jakieś pomysły co tutaj jest źle?
jsc, zastanów się zanim coś napiszesz bo piszesz coś ale już nie potwierdzasz tego argumentami. 1. Piszesz że źle deklaruje funkcję chociaż jest dobrze. Potem się jeszcze kłócisz co jest najpewniejsze... 2. Podajesz funkcję która Twoim zdaniem robi coś źle ale nie piszesz co. Uzasadnij jakoś... 3. Next: "Jakieś tam sprawdzanie jest..., ale walnięte." - znów. Byłbym wdzięczny i nie wiem jak spłacił bym dług jakbyś podał mi tylko linijkę w której jest walnięty ten kod. |
|
1 « 2 » 3 4 5 6 |