[Lekcja 21] Zadanie nr.1
Ostatnio zmodyfikowano 2012-03-18 14:52
Unlimited Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-03-18 00:05:18 Dodałem zaraz po zdefiniowaniu tablic i zmiennych kod: do { losowane[ a ] = 0; a++; } while( a < 2 );
I dalej to samo, chociaż wyzerowałem całą tablice. :( Ja wiedziałem że nic to nie da. Wiem o co Ci chodzi ale to nie ma prawa odczytać zanim tam dojdzie bo jak pójdzie w funkcję to jak wylosowane mają na początku 0 to funkcja od razu zwróci return false i pójdzie to if'a w programie i wpisze pierwszą liczbę do tablicy losowane. Za drugim razem sprawdzi tylko z pierwszą liczbą w losowane i jeśli nie będzie taka sama to nadpisze drugą i powinien program ładnie wypisać dwie różne. Nie wiem czy zrozumiesz moje myślenie ale może jakoś tak :P Ale dla potwierdzenia wyzerowałem tablicę tak jak mówiłeś i nic nie dało. Bez zmian. :) |
|
akwes |
» 2012-03-18 00:12:44 do { losowane[ a ] = 0; a++; } while( a < 9 );
Zerujesz dwuelementowa tablicę do 9 elementu ?! Wróć do podstaw kursu, bo nie przebrniemy przez ten program przy takim poziomie wiedzy jaki masz obecnie ;P |
|
dannooon |
» 2012-03-18 00:14:06 Miguel chciał po prostu sprawdzić czy s'crashuje mu się program :p Już mi tak namąciłeś że sam nie ogarniam tego kodu. |
|
» 2012-03-18 00:14:29 Sorry bo przekopiowałem kod z mojego dotychczasowego programu w którym podaje 10 liczb a wypisuje program 9. (przez to daję mu większe szanse że się liczba powtórzy). Chyba wiesz o co chodzi? :P
Edit: Już wyedytowane żeby było do tego kodu co jest w tym temacie :)
Wiem że Was zamęczam ale nie pójdę spać dopóki tego nie rozwiążę :X Macie jeszcze jakieś pomysły? |
|
dannooon |
» 2012-03-18 00:24:49 O tej godzinie nie myślę już w sposób ... algorytmiczny ( że to tak ujmę ). Mogę ci podać własny kod ale powiedz mi czy trzeba go jakoś specjalnie umieścić aby był w takiej ramce :p Jestem zielony na tym forum :) |
|
» 2012-03-18 00:29:33 Nie nie chcę kodu. Nie chcę iść na łatwiznę... Chcę aby mój program nie miał tego błędu...
Co do kodu to umieszcza się w znacznikach <code src="c"> kod programu </code> zamiast <> wstaw nawiasy kwadratowe [] |
|
dannooon |
» 2012-03-18 00:35:55 Dzięki, spróbuje przeanalizować twój kod jeszcze pare razy, może wpadne na coś. EDIT Ehh, za takie błędy powinni wieszać! Oto poprawiona linijka : if(( czy_byla_wylosowana( liczba, losowane, wylosowane ) ) == false )
|
|
» 2012-03-18 08:44:20 dannooon, brawo! Dzięki Ci wielkie tylko skąd on się tam wziął? :P No cóż wiedziałem że coś jest zwalone w nim. Ale mimo wszystko kod był okej :) |
|
1 2 3 « 4 » 5 6 |