Problem z wypisaniem największej wartości x
Ostatnio zmodyfikowano 2012-03-21 20:41
Kameleon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z wypisaniem największej wartości x » 2012-03-21 16:06:38 Witam mam problem, bo nie wiem co dalej, program ma się pytać ile wyrazów mam wpisać , po czym je wpisuje, a na końcu ma podać największą wpisaną liczbę ... nie mam pojęcia jak to zrobić . #include <iostream> #include <cstdio> using namespace std;
int main() { int ilosc_wyrazow, wyraz, c; cout << "Ile wyrazow ma dany ciag? "; cin >> ilosc_wyrazow; for( c = 0; c < ilosc_wyrazow; c++ ) { cout << "Wprowadz wyraz: "; cin >> wyraz; } cin.ignore(); getchar(); return 0; }
|
|
SeaMonster131 |
» 2012-03-21 16:49:46 Dorób zmienną np int największa. Następnie jeżeli wpisana liczba jest większa od wartości zmiennej największa, to przypisz zmiennej największa nową wartość |
|
Kameleon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-03-21 17:00:14 Nadal nie wiem jak to zrobić, bo przecież najwieksza nie ma wartości, więc nie ma prawa działać ;\ #include <iostream> #include <cstdio> using namespace std;
int main() { int ilosc_wyrazow, wyraz, c; int najwieksza; cout << "Ile wyrazow ma dany ciag? "; cin >> ilosc_wyrazow; for( c = 0; c < ilosc_wyrazow; c++ ) { cout << "Wprowadz wyraz: "; cin >> wyraz; if( wyraz > najwieksza ) { najwieksza == wyraz; } } cout << najwieksza; cin.ignore(); getchar(); return 0; }
|
|
SeaMonster131 |
» 2012-03-21 20:41:22 Po pierwsze: = to operator przypisania, == to operator porównania, Ty musisz użyć tego 1. Po drugie nadaj początkową wartość tej zmiennej, np 0, bo znajdują się w niej śmieci, i zapewne wpisana liczba musi być bardzo duża, żeby była większa. |
|
« 1 » |