[Lekcja 15] Zadanie 1
Ostatnio zmodyfikowano 2012-04-07 15:26
MeehoweCK Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 15] Zadanie 1 » 2012-03-28 17:23:34 Wiem już z innego wątku, że mój kod jest zły: #include <iostream> using namespace std;
int main()
{ bool blad; float liczba; do { cin.sync(); blad = 0; liczba = 0; cout << "Prosze wpisz liczbe: "; cin >> liczba; blad = cin.fail(); } while( blad == 1 ); cout << "Podales liczbe " << liczba << endl << "Koniec" << endl; return 0; } a kod użytkownika MiguelX jest dobry: #include <iostream> using namespace std;
int main()
{ bool blad = 0; float liczba; do { cout << "Prosze wpisz liczbe: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> liczba; blad = cin.fail(); } while( blad == 1 ); cout << "Podales liczbe " << liczba << endl << "Koniec" << endl; return 0; } ale wciąż nie wiem dlaczego mój jest zły... Czy ktoś może mi to wyjaśnić krok po kroku? Próbowałem analizować i nie widzę błędu w pierwszym kodzie. A skoro on jest, to znaczy, że czegoś nie rozumiem więc nie chcę robić następnych zadań. I przy okazji - co zrobić, aby kod na forum był w ramce "C/C++"? Z góry dzięki ;) |
|
MichaelX |
Odpowiedz » 2012-03-28 17:48:34 po prostu składni
cin.clear();
cin.sync();
uzywaj przed samym pobraniem zmiennej, nie wczesniej. |
|
jankowalski25 |
» 2012-03-28 20:26:11 I przy okazji - co zrobić, aby kod na forum był w ramce "C/C++"? | Kurs STC |
|
Lares138 |
» 2012-04-07 15:26:08 znacznik [ cpp ]... [/cpp] |
|
« 1 » |