Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Spis książek, które czytaliśmy.

Ostatnio zmodyfikowano 2017-09-27 20:17
Autor Wiadomość
baziorek
» 2017-09-22 15:39:27
a) kto by decydował o tym, która książka jest lepsza, a która gorsza?
Zalogowani użytkownicy serwisu, każdy by wystawiał ocenę np. 0-10 i byłaby informacja o średniej ocenie oraz ilości ocen. Oczywiście to wstępna propozycja -jak by to miało ostatecznie wyglądać to Ty decydujesz:).

czy robiąc taki spis nie dojdziemy do sytuacji, w której faworyzujemy określone książki, i jednocześnie mówimy 'te książki są złe - nie kupuj ich?'
Dojdzie do takiej sytuacji, ale te opinie będą prawdziwe. Dla porównania na stronach księgarni są wyłącznie pozytywne opinie i to powoduje, że tak naprawdę nie wiadomo od której książki warto zacząć, którą naprawdę warto przeczytać, dlatego wciąż wiele ludzi pyta na forach o polecaną książkę do np. C++. Mając tylko oryginalne opinie dobre książki będą wybierane częściej, co może np. skłonić autorów tych książek do wydawania kolejnych ich wersji i poprawki błędów, analogicznie -dziadowskie książki będą znikały z rynku.

Nie mając spisu książek 'polecanych' nie wpływasz na rynek książek. Ja na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że książka do nauki C++, która jest popularna i polecena do nauki jest mega słaba. Początek książki jest w miarę sensownie opisany, a potem takie kwiatki są siane przez autora, że ja bym osobiście wystawił negatywną opinię tej pozycji, bo się nie nadaje w praktyce do nauczania programowania osoby, która zaczyna swoją przygodę.
Właśnie rynek książek tak wygląda, że warto aby czytelnicy książek trochę na niego wpływali, dzięki temu jakość książek dostępnych na rynku będzie coraz większa. Natomiast nie byłoby dobrze aby rząd interweniował w rynek książek:).
Swoją drogą którą książkę masz na myśli?
Ja miałem złą przygodę z książką "Thinking in Java" -niby taka dobra, niby autor jest super, a pierwsze 100 stron to tak niewyobrażalne lanie wody, zachwalanie Javy, że język przemyślany od nowa, że wszystko lepsze niż w C/C++, o wspaniałej filozofii języka itp., a po tych około 100 stronach się pojawiają przykładowe kody w javie, które zawierają printf odłożyłem tą książkę i nie polecam jej.
P-165113
DejaVu
» 2017-09-22 21:09:15
No a ja mogę np. napisać, że "Język C++ Szkoła Programowania wydanie 6" jest beznadziejna dla osoby, która uczy się programować. No ale co to zmieni, jeżeli 100 studentów będzie mówiło, że książka jest dobra, bo 'profesor' na uczelni, twierdzi, że jest dobra.
P-165124
pekfos
» 2017-09-22 21:26:05
Ja miałem złą przygodę z książką "Thinking in Java" -niby taka dobra, niby autor jest super, a pierwsze 100 stron to tak niewyobrażalne lanie wody, zachwalanie Javy, że język przemyślany od nowa, że wszystko lepsze niż w C/C++, o wspaniałej filozofii języka itp., a po tych około 100 stronach się pojawiają przykładowe kody w javie, które zawierają printf odłożyłem tą książkę i nie polecam jej.
No no, tego się nie spodziewałem. Thinking in XXX już tak ma, że wstęp to solidne lanie wody, to samo było z C++. Z tym 'językiem przemyślanym od nowa', to raz coś takiego słyszałem o Pythonie. Te całe 'wszystko jest lepsze bez nawiasów' - z własnego doświadczenia powiem, kompletna bzdura.
P-165126
baziorek
» 2017-09-22 21:58:06
No a ja mogę np. napisać, że "Język C++ Szkoła Programowania wydanie 6" jest beznadziejna dla osoby, która uczy się programować. No ale co to zmieni, jeżeli 100 studentów będzie mówiło, że książka jest dobra, bo 'profesor' na uczelni, twierdzi, że jest dobra.
Idealnego dla wszystkich rozwiązania nie znajdziemy. Faktycznie tak może być, ale zakładam, że jednak jak prof poleci, to większość nie wystawi oceny bez przeczytania przynajmniej części książki, a przeczytawszy książkę już własna opinia powinna się zrodzić.
P-165129
baziorek
Następca Symfonii C++ już jest
» 2017-09-27 20:17:54
Ciekawostka dla zainteresowanych, oraz fanów Symfonii:
Dzisiaj dostałem takiego maila:
Informujemy, że do przedsprzedaży trafiła książka:

"Opus magnum C++11. Programowanie w języku C++ (komplet)"

# Możesz zamówić ją już teraz po promocyjnej cenie 119.20 zł.
Jej cena regularna wynosi 149.00 zł.
W realizacji od: 2017-10-23r.
Z opisem zapoznasz się na stronie:
[ http://helion.pl/ksiazki/ocpp11.htm ]
P-165284
1 2 3 « 4 »
Poprzednia strona Strona 4 z 4