Marcin9303 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z zapisywaniem danych w tablicy » 2012-04-07 11:11:42 Witam wszystkich ! Mam problem z programikiem a mianowicie : Program ma zapisać dane do tablicy , zapamiętać je i później po kolejnym dodaniu nowej temperatury brać wszystkie wcześniejsze pod uwagę aby była możliwość obliczenia ich średniej. Niestety nie mam pojęcia w jaki sposób zrobić. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. #include<stdio.h> #include<stdlib.h>
int tablica[ 100 ]; int t; int srednia; int a, b, n, z; char tekst[ 1000 ]; int main()
{ system( "clear" ); printf( "1. Dodaj temperature\n" ); printf( "2. Pokaz srednia\n" ); printf( "Wybieram opcje numer: " ); scanf( "%d", & a ); switch( a ) { case 1: { for(;; ) { system( "clear" ); printf( "Czy chcesz dodac temperature?\n" ); printf( "Jesli tak - wpisz 1/jesli nie - wpisz 2\n" ); scanf( "%d", & b ); { if( b == 1 ) { FILE * wynik; { system( "clear" ); printf( "Podaj temperature: " ); scanf( "%d", & tablica[ t ] ); { if(( wynik = fopen( "wynik.txt", "a" ) ) != NULL ) srednia =( tablica[ t ] ); { fprintf( wynik, "temp %d\n", tablica[ t ] ); fprintf( wynik, "srednia to %d\n", srednia ); } } } fclose( wynik ); } } if( b == 2 ) { printf( "" ); printf( "%d\n", srednia ); return 0; } } } case 2: { FILE * plik; { system( "clear" ); plik = fopen( "wynik.txt", "r" ); if( plik != NULL ) { z = 0; while( fscanf( plik, "%c", tekst ) == 1 ) { printf( "%c", tekst[ z ] ); } } else { return - 1; } fclose( plik ); } } } }
|
|
m4tx |
» 2012-04-07 11:15:58 Najpierw WYŁĄCZ CAPS LOCKA BO TO DENERWUJE! Program ma zapisać dane do tablicy , zapamiętać je i później po kolejnym dodaniu nowej temperatury brać wszystkie wcześniejsze pod uwagę aby była możliwość obliczenia ich średniej. Niestety nie mam pojęcia w jaki sposób zrobić. |
A z czym masz problem dokładnie? :) |
|
» 2012-04-07 11:57:11 dokładnie chodzi o te , że nie wiem jak zapisać wszystkie elementy wprowadzone przez użytkownika do tablicy i potem podzielić przez ilość wprowadzonych temperatur aby otrzymać średnią ;)
|
|
jsc |
» 2012-04-07 12:03:59 |
|
» 2012-04-07 12:11:04 a moglibyście podpowiedzieć mi w którym miejscu kodu jest błąd z dopisywaniem tych wartości ? bo nie mogę dojść do tego jak zrobić aby mi wszystko zliczała i później podzieliła przez ilość wprowadzonych danych |
|
jsc |
» 2012-04-07 12:13:48 Musiałbym ci napisać gotowca, a tu nie jest zbyt mile widziane. |
|
ptaq |
» 2012-04-07 12:45:02 Po pierwsze zeby policzyc średnią trzeba sumować dane a potem podzielic przez ilosc przypadkow (to wiemy z podstawowki no moze gimnazjum :))
Ty zadeklarowałeś tablice ale nie zwiĘkszasz jej licznika czyli kolejne temperatury nadpisujesz na siebie. To tak na poczatek :)
yyyym dopiero teraz sie dopatrzylem ze obliczac srednia chcesz odczytujac plik. Ale problem podobny tylko musisz przekonwertować odpowiednie dane z char na int , zsumowac i podzielic. |
|
» 2012-04-07 16:57:03 jsc mógłbyś odezwać się na gg : 36022596 ?
bardzo by mi zależało. |
|
« 1 » 2 |