Problem z zadaniem.
Ostatnio zmodyfikowano 2012-04-14 09:51
corthell Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z zadaniem. » 2012-04-13 23:46:27 Witam.
Na wstępie chciałem powiedzieć, że jestem początkującym programista, przepraszam za mój styl kodu źródłowego i proszę o objaśnienie w jaki sposób go formatować tak jak jest to w innych postach. Z góry dziękuje.
Chciałem zapytać czy kod programu, który napisałem spełnia główne założenia zadania, które podam poniżej (mam kilka opcji jego wykonania, jednak chcę wiedzieć czy to konkretne rozwiązanie jest zgodne z założeniami polecenia, które mam do wykonania):
"Napisz program proszący użytkownika o podanie godzin i minut. Funkcja main() ma przekazać obie te wartości do funkcji typu void, która wyświetli je w formacie tak jak poniżej:
Podaj liczbe godzin: 9
Podaj liczbe minut : 28
Czas: 9:28
#include <iostream>
void czas( int, int );
int main() { using namespace std; int h; int m; cout << "Podaj liczbe godzin: "; cin >> h; cout << "Podaj liczbe minut: "; cin >> m; czas( h, m ); return 0; }
void czas( int godz, int min ) { using namespace std; cout << "Czas: " << godz << ":" << min; }
|
|
RazzorFlame |
» 2012-04-14 09:51:06 Za styl kodu przeciez nie musisz przepraszać :D. "using namespace std;" daje sie raz. Po co kilka razy jezeli kompilator jedzie po liniach w dół? Jezeli dasz go zaraz za include'ami to on będzie widoczny we wszystkich nizszych liniach. Chyba że masz kilka plików źródłowych. Poza tym kod jest dobry. Na przyszłość: problemy z zadaniem z kursu daje się w pierwszym dziale.
Edit: Jezeli korzystasz z Dev-C++ (lub wxDev-C++) to radze przed zakończeniem działania programu (przed "return 0;" w funkcji main()) dodać "system("pause");" lub "system("pause >> nul");" jezeli chcesz nie wyświetlać głupawego tekstu: "Aby kontynuuować naciśnij dowolny klawisz...". Możesz też zamiast tego dodać jeszcze jeden plik nagłówkowy ("conio.h") i użyć funkcji "getch();" co jest bardziej zalecane. |
|
« 1 » |