[C++]pobieranie argumentów i operacji z klawiatury
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-18 16:18
AbdulAbdul Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++]pobieranie argumentów i operacji z klawiatury » 2012-04-15 20:52:05 Witam, Mam więc następujące zadanie: Napisz program realizujący prosty kalkulator wykonujący podstawowe operacje na dwóch liczbach. Argumenty i operacja ma być pobierana z linii poleceń (cmd). wstawiam swoje wypociny które trzeba mi pomóc przerobić by można było to z linii zleceń robić: #include <iostream> #include <stdio.h>
using namespace std;
class kalkulator { public: void ustawArgument1(); void ustawArgument2(); void wykonajDodawanie(); void wykonajOdejmowanie(); void podajwynik(); private: int argument1; int argument2; int wynik; char operacja; };
void kalkulator::ustawArgument1() { cout << "podaj pierwsza liczbe: " << endl; cin >> argument1; } void kalkulator::ustawArgument2() { cout << "podaj druga liczbe: " << endl; cin >> argument2; } void kalkulator::wykonajDodawanie() { wynik =( argument1 + argument2 ); } void kalkulator::wykonajOdejmowanie() { wynik =( argument1 - argument2 ); }
void kalkulator::podajwynik() { cout << "wynik: " << wynik << endl; }
int main( int argc, char * argv[] ) { kalkulator kalk1; kalk1.ustawArgument1(); kalk1.ustawArgument2(); kalk1.wykonajDodawanie(); kalk1.podajwynik(); kalk1.wykonajOdejmowanie(); kalk1.podajwynik(); system( "pause" ); return 0; }
|
|
SeaMonster131 |
» 2012-04-15 20:56:31 wstawiam swoje wypociny które trzeba mi pomóc przerobić by można było to z linii zleceń robić |
Przecież jak skompilujesz ten kod, to wyświetli Ci się konsola, i wykona dokładnie to, co tutaj napisałeś? |
|
» 2012-04-15 20:58:58 Chodzi żeby włączyć cmd i wpisujesz np. kalkulator 2 + 2 i wyświetla ci "wynik: 4" |
|
SeaMonster131 |
» 2012-04-15 21:00:14 Skompiluj projekt, i ujrzysz dokładnie to, co tutaj napisałeś :) |
|
» 2012-04-15 21:05:13 Nie rozumiemy się. Nie chodzi mi o konsole wyświetlaną po skompilowaniu i naciśnięciu F5 w Visual Studio ale o to by otworzyć cmd i wpisać kalkulator argument1 operacja argument2 i ma mi zwrócić wynik. Natomiast teraz tylko mogę to odpalić z poziomu Visual studio Podpowiem że chodzi o użycie argc i argv[] |
|
xevuel |
» 2012-04-15 21:06:30 Zainteresuj się tablicą char * argv[] . |
|
» 2012-04-15 21:08:46 Proste programy to wiem jak zrobić ale nie wiem jak użyć to z funkcjami i klasami. Drugi problem to nie wiem jak zrobić by obiekt klasy operacja był zależny od wciśnięcia + - * itp. |
|
xevuel |
» 2012-04-15 21:10:26 Sprawdzasz, czy np. argv[2] jest równe "-", jeśli tak, to odejmujesz, itp. |
|
« 1 » 2 3 4 |