[C++]pobieranie argumentów i operacji z klawiatury
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-18 16:18
| AbdulAbdul Temat założony przez niniejszego użytkownika | [C++]pobieranie argumentów i operacji z klawiatury » 2012-04-15 20:52:05 Witam, Mam więc następujące zadanie: Napisz program realizujący prosty kalkulator wykonujący podstawowe operacje na dwóch liczbach. Argumenty i operacja ma być pobierana z linii poleceń (cmd). wstawiam swoje wypociny które trzeba mi pomóc przerobić by można było to z linii zleceń robić: #include <iostream>#include <stdio.h>

using namespace std;

class kalkulator
 {
 public:
 void ustawArgument1();
 void ustawArgument2();
 void wykonajDodawanie();
 void wykonajOdejmowanie();
 void podajwynik();
 private:
 int argument1;
 int argument2;
 int wynik;
 char operacja;
 };

void kalkulator::ustawArgument1()
 {
 cout << "podaj pierwsza liczbe: " << endl;
 cin >> argument1;

}
 void kalkulator::ustawArgument2()
 {
 cout << "podaj druga liczbe: " << endl;
 cin >> argument2;
 }
 void kalkulator::wykonajDodawanie()
 {
 wynik =( argument1 + argument2 );

}
 void kalkulator::wykonajOdejmowanie()
 {
 wynik =( argument1 - argument2 );

}

void kalkulator::podajwynik()
 {
 cout << "wynik: " << wynik << endl;
 }

int main( int argc, char * argv[] )
 {
 kalkulator kalk1;
 kalk1.ustawArgument1();
 kalk1.ustawArgument2();
 kalk1.wykonajDodawanie();
 kalk1.podajwynik();
 kalk1.wykonajOdejmowanie();
 kalk1.podajwynik();
 system( "pause" );
 return 0;
 }

| 
|  | 
| SeaMonster131 | » 2012-04-15 20:56:31 | wstawiam swoje wypociny które trzeba mi pomóc przerobić by można było to z linii zleceń robić | 
 Przecież jak skompilujesz ten kod, to wyświetli Ci się konsola, i wykona dokładnie to, co tutaj napisałeś? | 
|  | 
| AbdulAbdul Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2012-04-15 20:58:58 Chodzi żeby włączyć cmd i wpisujesz np. kalkulator 2 + 2 i wyświetla ci "wynik: 4" | 
|  | 
| SeaMonster131 | » 2012-04-15 21:00:14 Skompiluj projekt, i ujrzysz dokładnie to, co tutaj napisałeś :) | 
|  | 
| AbdulAbdul Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2012-04-15 21:05:13 Nie rozumiemy się. Nie chodzi mi o konsole wyświetlaną po skompilowaniu i naciśnięciu F5 w Visual Studio ale o to by otworzyć cmd i wpisać kalkulator argument1 operacja argument2 i ma mi zwrócić wynik. Natomiast teraz tylko mogę to odpalić z poziomu  Visual studioPodpowiem że chodzi o użycie argc i argv[]
 | 
|  | 
| xevuel | » 2012-04-15 21:06:30 Zainteresuj się tablicą  char * argv[] . | 
|  | 
| AbdulAbdul Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2012-04-15 21:08:46 Proste programy to wiem jak zrobić ale nie wiem jak użyć to z funkcjami i klasami. Drugi problem to nie wiem jak zrobić by obiekt klasy operacja był zależny od wciśnięcia + - * itp. | 
|  | 
| xevuel | » 2012-04-15 21:10:26 Sprawdzasz, czy np. argv[2] jest równe "-", jeśli tak, to odejmujesz, itp. | 
|  | 
| « 1 »  2 3 4 |