[Lekcja 21] Zadanie 1
Ostatnio zmodyfikowano 2012-04-17 14:20
Bimbol Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 21] Zadanie 1 » 2012-04-16 22:40:45 #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std;
int losuj_tablice( int losowanie[] ) { return losowanie[(( rand() % 3 ) + 0 ) ]; }
int wypisz( int liczba[], int ile ) { cout << liczba[ ile ] << ", "; ile++; }
bool sprawdz( int liczby[] ) { cout << liczby[ 0 ] << " Tescik " << liczby[ 1 ] << endl; if( liczby[ 0 ] == liczby[ 1 ] || liczby[ 1 ] == liczby[ 0 ] ) return false; else return true; }
int main() { srand( time( 0 ) ); int ilosc_liczb[ 3 ]; int numer = 0; do { cin >> ilosc_liczb[ numer ]; numer++; } while( numer < 3 ); int ile = 0; int wylosowana[ 2 ]; do { ile = 0; do { losuj_tablice( ilosc_liczb ); wylosowana[ ile ] = losuj_tablice( ilosc_liczb ); ile++; } while( ile < 2 ); sprawdz( wylosowana ); } while( sprawdz == false ); ile = 0; do { wypisz( wylosowana, ile ); ile++; } while( ile < 2 ); return 0; } Program działa bez zarzutów, poza funkcją 'sprawdz', nie wiem jak z tego wybrnąć ;) |
|
xevuel |
» 2012-04-16 22:47:18 "Jeśli liczby [0] jest równe liczby[1], lub jeśli liczby[1] jest równe liczby [0], to zwróć false"? Przeczytaj i pomyśl... Zamień if( liczby[ 0 ] == liczby[ 1 ] || liczby[ 1 ] == liczby[ 0 ] ) return false; else return true;
na if( liczby[ 0 ] == liczby[ 1 ] ) return false; else return true;
Poza tym, powtórz sobie te podrozdziały: //A ten warunek pętli powinien chyba wyglądać tak: while( sprawdz( wylosowana ) == false );
|
|
Bimbol Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-04-17 14:20:46 Dziękuje. Program działa. Racja gapa ze mnie dałem nie logiczny warunek ;/.
Lekcje przeanalizowałem raz jeszcze i nie wydawały mi się nie zrozumiałe.
Program napisałem na łatwiejszy sposób drugi raz i działa.
Pozdrawiam. |
|
« 1 » |