Tablica do funkcji przez referencje
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-02 14:17
Unlimited Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Tablica do funkcji przez referencje » 2012-05-02 13:48:31 Witam. Mam problem z wysłaniem tablicy do funkcji z referencją. Otóż gdy np wysyłam zmienną: void funkcja( int & zmienna ) { ... } int main() { int zmienna; funkcja( zmienna ); ... } to wszystko jest ok wartość zmiennej wraca mi do "main". Ale w wypadku wysłania tablicy dostaję błędy przy kompilowaniu: void funkcja( int & tablica[] ) { ... } int main() { int tablica[ 10 ] funkcja( tablica ); ... } Błędy: C:\Users\AcerAS-7552G\Desktop\Programy C++\dziennik.cpp|46|error: declaration of 'uczniowie' as array of references C:\Users\AcerAS-7552G\Desktop\Programy C++\dziennik.cpp|46|error: expected ')' before ',' token C:\Users\AcerAS-7552G\Desktop\Programy C++\dziennik.cpp|46|error: expected unqualified-id before 'int' Czy w przypadku tablic referencje stosuje się w jakiś inny sposób? Dodam iż znak ")" nie jest przed "," tutaj kompilator jakieś głupoty pokazuje. |
|
szyx_yankez |
» 2012-05-02 14:07:28 Pamiętaj, że tablica to pointer. Więc w gruncie rzeczy nie będziesz przekazywał tablicy zmiennych tylko adres do nich.
void funkcja( int tablica[] )
{ ... } int main() { int tablica[ 10 ] funkcja( tablica ); ... }
|
|
Unlimited Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-05-02 14:17:23 Dzięki. Faktycznie usunąłem znak & z int & uczniowie[] i działa. No ciekawe ciekawe ;) referencja bez referencji można nawet powiedzieć ;) Dzięki jeszcze raz za pomoc. |
|
« 1 » |