Savail Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[WINAPI] Rysowanie systemowych przyciskow i obsluga ich zdarzen » 2012-05-03 10:08:44 Hej, A wiec zachcialo mi sie systemowego przycisku X, tego samego przy zamykaniu okna i rysuje go w ten sposob: case WM_PAINT: { PAINTSTRUCT ps; HDC hdc = BeginPaint( hwnd, & ps ); HTHEME hTheme = OpenThemeData( hwnd, L"WINDOW" ); RECT rect; rect.left = 500; rect.top = 550; rect.right = 527; rect.bottom = 577; HRESULT ret = DrawThemeBackground( hTheme, hdc, WP_CLOSEBUTTON, CBS_NORMAL, & rect, NULL ); EndPaint( hwnd, & ps ); } break; Nie wiem jednak jak obslugiwac zdarzenia dla tego przycisku, w dokumentacji nic nie ma a ja jeszcze widocznie za malo doswiadczenia mam. Tym sposobem w ogole moge odbierac wiadomosci do tego przycisku? czy sam musze wychwycic pozycje myszki i jesli klikne to zmienic z CBS_NORMAL na CBS_PUSHED itp? Czy moze sa jakies info na temat tego przycisku w ktoryms z parametrow WindowProcedure? |
|
xevuel |
» 2012-05-03 11:20:14 |
|
» 2012-05-03 12:59:53 dzieki za info, wydaje sie ze tego szukalem. Szkoda tyko ze ta czesc msdn jest troche slabo udokumentowana |
|
anonim |
» 2012-05-03 13:02:28 a w Qt to wystarczy tylko zrobić buttona, dodać ikonkę i zrobić connect() :) korzystając z Designera zajmuje to jakieś 2min. (wraz z rysowaniem ikonki) |
|
» 2012-05-03 13:13:17 a mozna w WinAPI stworzyc zwykla kontrolke typu BUTTON i wczytac do niej grafike, tak zeby wygladala jak ten znak X? |
|
m4tx |
» 2012-05-03 13:17:43 a w Qt to wystarczy tylko zrobić buttona, dodać ikonkę i zrobić connect() :) korzystając z Designera zajmuje to jakieś 2min. (wraz z rysowaniem ikonki) |
Pierwszy post i już takie zachwalanie Qt... Chyba Pewna Firma stosuje tutaj ciekawe praktyki reklamowe O_o Autor tematu wyraźnie napisał, że chodzi mu o WinAPI. Może niech tak lepiej zostanie? a mozna w WinAPI stworzyc zwykla kontrolke typu BUTTON i wczytac do niej grafike, tak zeby wygladala jak ten znak X? |
Zapewne nie, ale... Zobacz sobie jak robi to np. Google Chrome. |
|
xevuel |
» 2012-05-03 13:20:21 |
|
anonim |
» 2012-05-03 13:37:24 Nie, żeby od razu pewna firma... :) po prostu mam złe wspomnienia z WinApi (najgorsze są te funkcje z tysiącami argumentów). Ale z drugiej strony jak ktoś nie jest leniem, to może fajne rzeczy robić w WinApi. |
|
« 1 » 2 |