Postacie stworzone w pliku graficznym
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-04 07:16
alberti Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
Postacie stworzone w pliku graficznym » 2012-05-03 18:21:40   Witam serdecznie, z góry was proszę o wyrozumiałość. Mam taki problem otóż stworzyłem planszę gry i postacie w programie graficznym (są zapisane formacie pliku bmp) moje pytanie jako laika jest następujące jak połączyć kod źródłowy C++ z plikami graficznymi stworzonymi przeze mnie? Żeby z tego wyszła prosta gierka np. sterowanie myszką kołem po małej planszy. Będę wdzięczny jak mi pomożecie, dzięki temu zrozumie chociaż trochę programowanie gier. Pozdrawiam    | 
 | 
mactec  | 
» 2012-05-03 18:28:50 Użyj jakąś bibliotekę np. Allegro, SDL, SMFL. Kursy masz na stronie.  | 
 | 
SeaMonster131  | 
» 2012-05-03 18:29:58  | 
 | 
m4tx  | 
» 2012-05-03 18:46:31 W BMP się nie trzyma grafik dla gier :) Zresztą w ogóle się nie trzyma grafik w BMP...  | 
 | 
akwes  | 
» 2012-05-03 19:00:22 @m4tx, a dlaczego ;> ?  | 
 | 
m4tx  | 
» 2012-05-03 19:02:07 Bo nie wykorzystuje żadnej metody kompresji (nawet bezstratnej), przez co pliki zapisane w tym formacie ważą bardzo dużo... A poza tym nie obsługuje przezroczystości.  | 
 | 
xevuel  | 
» 2012-05-03 19:06:02 | A poza tym nie obsługuje przezroczystości. |  
  A właśnie że obsługuje, tylko nie wszystkie programy umieją tą przeźroczystość tam wcisnąć; przeczytaj na wikipedii jak jest BMP zbudowane - na 4 bajtach, czli R, G, B, i A :) Wiadomo, że nie powinno się używać BMP w grach, ale ze względu na dużo prostszą obsługę jest on jednak często wykorzystywany.  | 
 | 
akwes  | 
» 2012-05-03 19:13:38  Bo nie wykorzystuje żadnej metody kompresji (nawet bezstratnej), przez co pliki zapisane w tym formacie ważą bardzo dużo... A poza tym nie obsługuje przezroczystości.
  |  
 Co do przeźroczystości to @up,  co do kompresji to wikipedia   BMP - oferuje zapis z kompresją RLE lub bez kompresji (powszechniejszy).
  |  
 Taką samą kompresję posiada format *.tga, który w grach był wykorzystywany na potęgę  http://pl.wikipedia.org/wiki/TGA_(informatyka)Większość silników i tak dekoduje sobie obrazek do postaci mapy bitowej bo łatwiej na tym operować. BMP do małych projektów jest bardzo dobre i nic nie stoi na przeszkodzie aby go używać :) Zwłaszcza że jest uniwersalny.   | 
 | 
|  « 1 »  2 |