Okienko informacji na ekranie
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-04 15:01
sarna1995 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Okienko informacji na ekranie » 2012-05-04 13:22:56 Witam jestem nowy na tym forum. Tworze grę podobną z wyglądu do tibii. Ale na tym podobieństwa się kończą. Mam problem. Nie wiem jak zrobić okienko z informacjami i poziomie stanie życia itd. Mam gotowy szkielet gry sterowanie, pasek życia. ale nie wiem jak wyświetlić go w ten sposób : 1. klikam w mały kwadrat w lewym dolnym rogu 2. wyświetla mi się okienko z tymi informacjami 3. klikam " x " i okienko znika do pierwotnej formy
Przypuszczam , iż należy zrobić to w Win Api ale dokładnie jak to napisać to nie mam pojęcia.
Pozdrawiam. Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
m4tx |
» 2012-05-04 13:42:36 Jeśli koniecznie chcesz to zrobić w WinAPI to: Kurs WinAPI, C++Jeśli nie jesteś masochistą to użyj jakiejś biblioteki graficznej. Polecam SFML, możesz też użyć Allegro5 lub ew. SDL. |
|
kampar |
» 2012-05-04 13:55:37 I od razu człowiek się uśmiecha, czytając takie tematy :).
Zapomniałeś napisać w jakiej bibliotece graficznej piszesz, ale generalnie sprowadza się to do tego, że jeżeli pozycja kursora będzie znajdowała się w danym przedziale (czyli np. w prostokątnym przycisku) oraz zostanie naciśnięty przycisk myszy to wyświetlamy potrzebne okno. |
|
sarna1995 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Przepraszam za przeoczenie » 2012-05-04 14:01:31 przepraszam za przeoczenie. Tworzę to w bibliotece alegro. teraz pracuje nad scroolowaniem. czyli żeby wykonać te okienko informacyjne wystarczy GUI z alegro tak ? |
|
SeaMonster131 |
» 2012-05-04 15:01:35 Możesz to zrobić za pomocą AllegroGUI, o ile piszesz w Allegro4.x, albo po prostu rysować bitmapę po kliknięciu. bool rysuj = false;
if( klikniesz ten kwadracik ) rysuj = true;
if( rysuj ) { rysujesz okienko i inne informacje if( okienko zamknij ) rysuj = false; }
|
|
« 1 » |