Mały problem z kalkulatorem na zaliczenie
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-09 21:01
Admixior |
» 2012-05-09 19:31:36 Sprawa logiczna... :) char nowy, koniec; nowy = true; koniec = false;
cin >> nowy, koniec; while( nowy == 'T' || nowy == 't' || koniec == 'N' || koniec == 'n' );
Sprawa kosmetyczna: nie lepiej byłoby zrobić pętlę nieskończoną w której ciągle masz do wyboru opcje... jak wpiszesz 0 to wychodzi z programu a z przerwaniem pętli t/n dać sobie spokój (no chyba że tak masz z góry nakazane) Czy twój program jest taki zły że musisz 2 razy prosić o wyjście z niego? ;p |
|
Changes Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-05-09 19:52:35 czyli załóżmy że dam:
zamiast
nowy=true; koniec=false;
nowy=true,false; ( to tez będzie dobrze i zmienna "koniec" mogę usunąć?)
Moim zdaniem nie ma nic złego w tym, że po wykonaniu któregoś z działań program pyta czy czasem nie uruchomić od nowa kalkulatora, by na nowo coś przeliczyć.
A opcja 0.Wyjście jest opcjonalna.
Ale ze mnie żółtodziób co nie? :D
|
|
Admixior |
» 2012-05-09 20:01:49 przypisanie: "nowy=true,false;" dla kompilatora ma sens, ale dla człowieka? ( w poprzednich postach było pisane o operatorze "przecinku") 1.Powiedz mi co by się tam miało znaleźć? True, false, a może jedno i drugie? hę? ;p Jeżeli nie wiesz to powinieneś zajrzeć na google.pl o ile na tej stronce nie ma odpowiedniego tutoriala. //--- Miałem na myśli że w ogóle by tego mogło nie być nawet tej jednej linijki. Bo i tak wartość zostanie zmieniona przy wykonaniu cin>>nowy.
//PS Odpowiedz mi na to pytanie 1. :) //PS2 owszem zmienną koniec możesz usunąć //PS3 właściwie program będzie się wykonywał poprawnie, ale jak jest na zaliczenie... to zależy od nauczyciela czy będzie oceniał kod i czy będzie się czepiał
//to jest 20000 post w tym dziale |
|
» 2012-05-09 20:35:06 True,false jest w typie bool?
czyli źle. :/
kurcze to jak zrobić
by T,t znaczyło uruchom od nowa program a N,n wyłącz program? |
|
Admixior |
» 2012-05-09 20:37:59 Tworzysz jedną zmienną char i w pętli while sprawdzasz czy jest to równe 'T' lub 't' (nie sprawdzasz 'N' i 'n' bo jak ktoś wpisze n to waruneek będzie spełniony i jeszcze raz wykonuje pętlę) |
|
» 2012-05-09 21:01:47 Dobra wielkie dzięki wszystkim za pomoc, w razie czego z pomocą nauczyciela poprawię program.
Pozdrawiam |
|
1 « 2 » |