Souleq Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Biblioteka Graficzna » 2012-05-09 19:43:40 Witam na początek chciałbym zaznaczyć, że szukałem już różnych tematów na forum, ale nie okazały się one pomocne w podjęciu przeze mnie decyzji. Zawsze chciałem tworzyć gry komputerowe i po obejrzeniu kilku artykułów/filmów w internecie nabrałem na pewności siebie. Nie znając jeszcze obiektowości napisałem z użyciem allegro 4 pierwszą "gierke". Może nie było to nic wielkiego, ale zawsze jakiś początek i nawet męcząc się z irytującymi problemami nie zniechęcało mnie to, ale teraz mam problem z wyborem odpowiedniej biblioteki. Wszędzie można znaleźć artykuły opisujące i zalety i wady różnych bibliotek i w końcu nie wiadomo na co się zdecydować. Zamierzam pisać gry na razie dla treningu i nabrania doświadczenia, a w przyszłości zamierzam z tego żyć. Po allegro 4 przerzuciłem się na SFML, które jest podobno takie dobre, ale już przy pisaniu pierwszej gry nawet przemieszczanie się obiektów po mapce sprawia, że zacinają się i skaczą, a nawet w allegro 4 nie było tych problemów, która jest przestarzałą biblioteką. Chciałbym, aby wypowiedziały się osoby z jakąś wiedzą praktyczną i doświadczeniem na ten temat i nakierowały mnie, bo od dłuższego czasu tkwię w martwym punkcie i nie piszę nic. Być może allegro 5 byłoby lepszym wyborem, ale nie znalazłem tak dobrych tutoriali, a wszystkie komendy wydają się być bardziej skomplikowane. |
|
anonim |
» 2012-05-09 19:47:13 Co do biblioteki graficznej, to polecam Qt - co prawda świetnych gier tam nie zrobisz (jest to biblioteka do programów a nie gier), ale na pewno poćwiczysz "obiektowość", w dodatku w Qt można korzystać z OpenGl |
|
» 2012-05-09 20:03:45 QT będę się uczył, bo będę tego używał zapewne w szkolnym projekcie, ale to biblioteka do aplikacji i w takiej grze edukacyjnej może się sprawdzić, ale nie wiem jak to się sprawdzi w grach komercyjnych, na ile to będzie efektywne. |
|
RazzorFlame |
» 2012-05-09 20:09:21 No cóż, jesli chcesz napisać porządną gre radze ci zabrac sie za Direct Draw'a bo inne są mało zaawansowane. Jesli chodzi ci o proste gry jak mario, saper albo nawet średnio zaawansowane gry RPG to wystarczą ci allegro, sfml lub SDL. Moim zdaniem do SDL i allegro jest bardzo dużo tutoriali. Ja używam SDL'a i z dumą moge powiedzieć że jest dobry. Ja ci polecam SDL. |
|
hincu |
» 2012-05-09 20:09:37 pisz w tym gdzie skladnia ci bardziej odpowiada mianowicie sfml 2 ( podobne do sdl ale pisane obiektowo wiec pod c++ idealne ) ( 1.6 nie ruszaj ), allegro 5, sdl ( c ) |
|
m4tx |
» 2012-05-09 20:29:20 | Direct Draw'a bo inne są mało zaawansowane |
A OpenGL?... Takie biblioteki jak SFML, Allegro, czy nawet SDL sprawdzą się nawet przy zaawansowanych projektach. Wszystko zależy od umiejętności programisty. Ja mogę od siebie polecić właśnie SFML. | nawet przemieszczanie się obiektów po mapce sprawia, że zacinają się i skaczą |
Widać coś źle robisz... :) Na tej stronie jest kurs pisania gier 2D, gdzie jest napisane m.in. jak prawidłowo poruszać obiekty. |
|
» 2012-05-09 21:02:39 Co do tego zacinania się z tego co czytałem to pewnie wina rysowania w SFML, bo nawet w allegro 4 to samo działa dobrze, a pod SFML najmniejsze animacje sprawiają kłopoty. No i właśnie ja korzystałem z wersji 1.6 podobno w 2.0 ma to się zmienić i działać poprawnie. Tu jest tylko tutorial tylko do wersji 1.6, a w 2 chyba się także niektóre komendy zmieniają? Do wersji 2 mogę znaleźć jakieś materiały oprócz dokumentacji na stronie SFML i czy wersja 2, która wyszła niecały miesiąc temu jest w pełni sprawna? Jestem zainteresowany głównie tą biblioteką, bo komendy są proste i intuicyjne, więc wolałbym przy niej już zostać. |
|
hincu |
» 2012-05-09 21:17:45 mnie 1.6 dzialalo normalnie ty musisz cos zle robic : P, co do 2.0 to ona jest od wersji testowej stabilna haha paradoks : P, co do przykladow to masz w dokumentacji przyklady uzycia, zreszta jesli chcesz programowac to musisz znac angielski oraz umiec korzystac z dokumentacji, nie do wszystkiego znajdziesz poradniki, gdyby tak bylo to 10 letnie dziecko mogloby programowac |
|
| « 1 » 2 |