Przejscie do katalogu w linuxie
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-12 11:54
devnull Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Przejscie do katalogu w linuxie » 2012-05-12 09:30:40 Witam. Pisałem programik do instalacji javy i serwera minecraft pod linuxem, jednak natrafiłem na pewny opór gdy dochodziło do tworzenia i przechodzenia do katalogu serwerowego. Sama operacja tworzenia wykonuje się, jednak przechodzenia już nie. Przykładowy kod wygląda następująco: #include <iostream> #include <cstdlib>
using namespace std;
int main() { int test; cout << "Wpisz 1 by zainicjowac tworzenie i przechodzenie do katalogu" << endl; cin >> test; if( test == 1 ) { system( "cd /home" ); system( "mkdir ggggg" ); } else if( test == 2 ); { cout << "Koniec" << endl; } cout << "Chcesz przejc do katalogu? 3" << endl; cin >> test; if( test == 3 ) { system( "cd /home/ggggg" ); } else if( test == 4 ) { cout << "Koniec" << endl; } }
W momencie przechodzenia do katalogu, podaje 3 i nic się nie dzieje, program się kończy. Jest na to jakaś rada? Może jakieś inne polecenie? |
|
xevuel |
» 2012-05-12 10:41:05 Nie wiem, jak jest na Linuxie, ale na Windowsie wykonanie polecenia cd ../ powoduje zmianę katalogu, ale nie powoduje wyświetlenia niczego. Dlatego program się kończy nic nie wyświetlając. Co ty chcesz osiągnąć? Listowanie katalogu, czy coś innego? |
|
» 2012-05-12 11:11:09 Chodzi o przejście do katalogu (czyli zmianę). Ręcznie na linuxie wygląda to tak: konrad@ubuntu:/home$ cd /home/ggggg konrad@ubuntu:/home/ggggg$
W ostatniej linijce widać że katalog został zmieniony. Jednak na moim VPS (z prawem root'a) nie przechodzi do katalogu przy wykonywaniu programu (ręcznie wpisując w terminalu przechodzi, ale mnie to nie urządza): root@ubuntu:/home$ cd /home/ggggg << tą komendę wynonuje program root@ubuntu:/home$ << nie przechodzi do katalogu, zostaje w home
Kod wygląda teoretycznie dobrze, jednak nie przechodzi do tego katalogu. O co tu chodzi? :( |
|
m4tx |
» 2012-05-12 11:37:35 Chodzi o to, że program przechodzi do katalogu, ale po wykonaniu automatycznie powraca do poprzedniej ścieżki. A tak poza tym, po co Ci to przechodzenie do katalogu? Nie możesz po prostu zrobić np. mkdir /home/gggggg ? |
|
» 2012-05-12 11:40:11 Nie, ponieważ potrzebuję pobrać do niego plik, a nie udaje się to jeśli program nie jest w tym katalogu. |
|
xevuel |
» 2012-05-12 11:41:14 |
|
m4tx |
» 2012-05-12 11:43:38 @devnull co do pobierania - możesz pobierać do dowolnej ścieżki: m4tx3@m4tx-EP35-DS4:~$ wget --help | grep output-document -O --output-document=PLIK zapisuje dokumenty do PLIKu. |
|
» 2012-05-12 11:54:44 Dzięki wielkie. Problem rozwiązany. |
|
« 1 » |