[SFML 2.0] Wyświetlanie obrazów?
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-12 20:49
| Snaaaaaake Temat założony przez niniejszego użytkownika | [SFML 2.0] Wyświetlanie obrazów? » 2012-05-12 19:09:13 Witam, jako iż nie będę udawał że coś umiem, zarejestrowałem się na stronie która na prawdę pomogła mi się zapoznać z tematem C++, mam nadzieję że jej społeczność jest tak samo dobrze zoorganizowana jak większość kursów :). Tyle słodzenia, przejdę do tematu, dobrze? A więc, z powodu znanego bugu w versji 1.6 SFML, używam wersji 2.0, jako iż jest w niej dużo zmian, nie do końca mogę sobię poradzić z wszystkimi, piszę tutaj gdyż nie mam pojęcia już gdzie szukać pomocy z tematem (sprawdziłem dokumentację, angielskie tutoriale itd.) Opis problemu: Brak współpracy kodu ze mną w próbach konwersji sf::Image -> sf::Sprite (Próbowałem używać sf::Sprite::setImage ale tej funkcji nie ma już w 2.0) Przykład: sf::Image obrazSplash;if( !obrazSplash.loadFromFile( "splashscreen.jpg" ) )
 return 1;

sf::Sprite SplashScreen;
 SplashScreen.setImage( obrazSplash );
Jakieś pomysły?  | 
|  | 
| hincu | » 2012-05-12 19:20:20 sf::Image sluzy do operowania pixelamido wczytywania uzywaj sf::Texture

sparj.setTexture( texture );

czytanie dokumentacji i przykladow na stronie sfml na prawde nie boli
 | 
|  | 
| Snaaaaaake Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2012-05-12 19:49:26 Dzięki, poszło. (Czytałem dokumentację, także dla sf::Texture ale byłem trochę zdezorientowany ponieważ w wersji 1.6 używany był sf::Image a nie sf::Texture)
 Problem nr. 2 Kompilator "łyka" kod, nie wyrzucając błędów, ale po uruchomieniu program wywala błąd
 "Failed to load image "splashscreen.jpg". Reason: Unable to open file"
 Pytanie - Dlaczego? Plik znajduje się w folderze debug, razem z wymaganymi bibliotekami SFML, lecz je (biblioteki) program widzi bo przy testowym Hello World prosił o ich dorzucenie, po czym działał normalnie.
 //Edit: To samo było z czcionką którą próbowałem użyć dla testów działania SFML
 | 
|  | 
| hincu | » 2012-05-12 20:35:36 sprawdz czy masz wpisana dobra nazwe pliku moze masz jakas literowke | 
|  | 
| Snaaaaaake Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2012-05-12 20:49:00 Dobrze napisana, sprawdzałem kilka razy
 //Edit: Ten problem zażegnany, zły folder. >.>

Pytanie nr.3 : Dlaczego gdy próbuję używać polskich znaków z czcionką która je obsługuje, i ładuje się poprawnie w SFML 2.0, zamiast liter wyskakują mi inne litery?
 | 
|  | 
| « 1 » |