[SFML 2.0] Wyświetlanie obrazów?
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-12 20:49
Snaaaaaake Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[SFML 2.0] Wyświetlanie obrazów? » 2012-05-12 19:09:13 Witam, jako iż nie będę udawał że coś umiem, zarejestrowałem się na stronie która na prawdę pomogła mi się zapoznać z tematem C++, mam nadzieję że jej społeczność jest tak samo dobrze zoorganizowana jak większość kursów :). Tyle słodzenia, przejdę do tematu, dobrze? A więc, z powodu znanego bugu w versji 1.6 SFML, używam wersji 2.0, jako iż jest w niej dużo zmian, nie do końca mogę sobię poradzić z wszystkimi, piszę tutaj gdyż nie mam pojęcia już gdzie szukać pomocy z tematem (sprawdziłem dokumentację, angielskie tutoriale itd.) Opis problemu: Brak współpracy kodu ze mną w próbach konwersji sf::Image -> sf::Sprite (Próbowałem używać sf::Sprite::setImage ale tej funkcji nie ma już w 2.0) Przykład: sf::Image obrazSplash; if( !obrazSplash.loadFromFile( "splashscreen.jpg" ) ) return 1;
sf::Sprite SplashScreen; SplashScreen.setImage( obrazSplash ); Jakieś pomysły? |
|
hincu |
» 2012-05-12 19:20:20 sf::Image sluzy do operowania pixelami do wczytywania uzywaj sf::Texture
sparj.setTexture( texture );
czytanie dokumentacji i przykladow na stronie sfml na prawde nie boli |
|
» 2012-05-12 19:49:26 Dzięki, poszło. (Czytałem dokumentację, także dla sf::Texture ale byłem trochę zdezorientowany ponieważ w wersji 1.6 używany był sf::Image a nie sf::Texture)
Problem nr. 2 Kompilator "łyka" kod, nie wyrzucając błędów, ale po uruchomieniu program wywala błąd "Failed to load image "splashscreen.jpg". Reason: Unable to open file" Pytanie - Dlaczego? Plik znajduje się w folderze debug, razem z wymaganymi bibliotekami SFML, lecz je (biblioteki) program widzi bo przy testowym Hello World prosił o ich dorzucenie, po czym działał normalnie. //Edit: To samo było z czcionką którą próbowałem użyć dla testów działania SFML |
|
hincu |
» 2012-05-12 20:35:36 sprawdz czy masz wpisana dobra nazwe pliku moze masz jakas literowke |
|
» 2012-05-12 20:49:00 Dobrze napisana, sprawdzałem kilka razy
//Edit: Ten problem zażegnany, zły folder. >.>
Pytanie nr.3 : Dlaczego gdy próbuję używać polskich znaków z czcionką która je obsługuje, i ładuje się poprawnie w SFML 2.0, zamiast liter wyskakują mi inne litery? |
|
« 1 » |