Czy poprawnie zrobiłem zadanie domowe z lekcji 9?
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-13 16:11
Berux Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Czy poprawnie zrobiłem zadanie domowe z lekcji 9? » 2012-05-13 15:55:05 Proszę was o sprawdzenie zadania domowego z lekcji 9. Oto kod: #include <iostream>
using namespace std;
int main() { float a; float b; float c; bool sukces = cin.good(); cout << "Podaj pierwsza liczbe rzeczywista: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> a; cout << "Podaj druga liczbe rzeczywista: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> b; cout << "Podaj trzecia liczbe rzeczywista: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> c; cout << "Liczba pierwsza to: " << a << "."; cout << "Wczytano?" << sukces << endl; cout << "Liczba druga to: " << b << "."; cout << "Wczytano?" << sukces << endl; cout << "Liczba trzecia to: " << c << "."; cout << "Wczytano?" << sukces << endl; return 0; }
|
|
xevuel |
» 2012-05-13 15:56:27 Źle. Sprawdzenie, czy wczytanie się powiodło musisz wykonać po każdym wczytaniu, a nie przed nim.
//Bufor się czyści po wczytaniu, a nie przed nim :) |
|
» 2012-05-13 15:57:49 Aha racja. |
|
xevuel |
» 2012-05-13 15:59:04 bool sukces = cin.good(); Musisz to wpisać po wczytaniu liczby. I pamiętaj, jedna zmienna dla jednego wczytania, chyba, że użyjesz tablicy albo będziesz wyświetlał na bieżąco. |
|
» 2012-05-13 16:05:44 A teraz: #include <iostream>
using namespace std;
int main() { float a; float b; float c; bool sukces = cin.good(); cout << "Podaj pierwsza liczbe rzeczywista: "; cin >> a; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wczytano?" << sukces << endl; cout << "Podaj druga liczbe rzeczywista: "; cin >> b; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wczytano?" << sukces << endl; cout << "Podaj trzecia liczbe rzeczywista: "; cin >> c; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wczytano?" << sukces << endl; return 0; } |
|
xevuel |
» 2012-05-13 16:07:30 Nieco lepiej, ale dalej nie zastosowałeś się całkowicie do mojego drugiego posta. Musisz modyfikować zmienną sukces. |
|
» 2012-05-13 16:08:17 Czyli? |
|
xevuel |
» 2012-05-13 16:09:09 cout << "Podaj pierwsza liczbe rzeczywista: "; cin >> a; sukces = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wczytano?" << sukces << endl;
|
|
« 1 » 2 |