Zadanie domowe. Rozdział 9
Ostatnio zmodyfikowano 2012-07-03 22:46
Diablo Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie domowe. Rozdział 9 » 2012-05-22 07:43:11 Dobrze mam zrobione to zadanie? #include <iostream> int main() { int a; float b; double c; std::cout << "Liczba pierwsza to: "; std::cin >> a; std::cout << "Czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba druga to: "; std::cin >> b; std::cout << "Czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba trzecia to: "; std::cin >> c; std::cout << "Czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba a = " << a << std::endl; std::cout << "Liczba b = " << b << std::endl; std::cout << "Liczba c = " << c << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); return 0; } |
|
xevuel |
» 2012-05-22 07:55:37 Napisz program, który wczyta trzy liczby rzeczywiste, a na końcu programu je wszystkie wypisze.
Informacje o poprawnym (albo niepoprawnym) wczytaniu danych należy przechować w dodatkowych zmiennych typu bool. |
Ty nie masz wypisywać na bieżąco, czy wczytywanie się powiodło, dopiero na końcu programu. |
|
» 2012-05-22 16:32:19 czyli tak ma być to wczytywanie czy się powiodło? #include <iostream> int main() { int a; float b; double c; std::cout << "Liczba pierwsza to: "; std::cin >> a; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba druga to: "; std::cin >> b; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba trzecia to: "; std::cin >> c; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba a = " << a << std::endl; std::cout << "Liczba b = " << b << std::endl; std::cout << "Liczba c = " << c << std::endl; std::cout << "Czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); return 0; } |
|
xevuel |
» 2012-05-22 16:33:15 A gdzie zmienne bool? |
|
DejaVu |
» 2012-05-22 16:33:33 Pomyśl nad tym zadaniem lub poszukaj na forum rozwiązań. |
|
» 2012-05-22 16:34:56 no ale właśnie tego nie czaje o co ci chodzi z tym bool... Wiem że to jest w kursie ale i tak właśnie tego nie czaje |
|
xevuel |
» 2012-05-22 16:36:07 Przechowuj tam informację czy wczytanie się powiodło (true) czy nie (false). I pamiętaj, że jedna zmienna nie wystarczy. |
|
» 2012-05-22 16:39:23 A byś mogl mi napisac "gotowca" to bym sobie porównał co mam źle? Czy nie chce ci się? |
|
« 1 » 2 |