incomplete type 'XYZ' used in nested name specifier
Ostatnio zmodyfikowano 2012-05-23 16:12
Snaaaaaake Temat założony przez niniejszego użytkownika |
incomplete type 'XYZ' used in nested name specifier » 2012-05-23 12:57:03 Witam, ostatnio próbuję swoich sił przy nauce SFML 2.0 Mam problem niezbyt związany z tą biblioteką, lecz, jak wyżej widać, błąd przy kompilacji z plikami nagłówkowymi Main.cpp #include "Linker.hpp"
int main() { sf::RenderWindow okno( sf::VideoMode( 800, 600, 32 ), "Okno" ); sf::Event zdarzenie; sf::Text text; while( okno.isOpen() ) { while( okno.pollEvent( zdarzenie ) ) { int Reakcja = Zdarzenia( zdarzenie ); if( Reakcja = 99 ) okno.close(); text.setString( storedText::t[ Reakcja ] ); } okno.clear(); okno.draw( text ); okno.display(); } return 0; }
Data1.cpp #include "data1.hpp"
class storedText { Public: std::string t[ 99 ]; t[ 01 ] = "A - Pressed"; t[ 02 ] = "M - Pressed"; t[ 03 ] = "Nothing here, but F will display a something"; t[ 04 ] = "Lacking code for this button, try something other"; }
Plik łączący header files #include "data1.hpp" #include "events.hpp"
data1.hpp to plik nagłówkowy dla widocznego wyżej Data1.cpp events.hpp to plik dla events.cpp, funkcji która "łapie" eventy, wywoływanej z main. Więc pytam, co poprawić żeby działało? Chciałbym jednak zachować 2 pliki .cpp osobno z eventami i textem, więc łączenie nie wchodzi w grę :3 |
|
pekfos |
» 2012-05-23 14:47:38 1. nie umiesz używać klas 2. plik ze wszystkimi nagłówkami nie ma sensu. 3. nie rozróżniasz systemów liczbowych. |
|
» 2012-05-23 15:40:47 1.Przyznaję, przez lekcję z klasami "przeleciałem" dość szybko, nie jestem zbytnio utalentowany w ich używaniu, poprawiłem minimalne błędy przy tej klasie (literówka w public, ; na końcu). 2.Może i nie ale spełnia to samo działanie, przed napisaniem tutaj chciałem sprawdzić na google i znalazłem wzmiankę o tym i jeszcze kilku opcjach ale większość z nich było to po prostu połączenie tych plików 3.Nie wiem właściwie dlaczego się o to czepiłeś, tablica jest na razie taka jaka jest ponieważ przewiduję dużo więcej tekstów a szybkie modyfikacje żeby wrzucić na forum chyba mają swoje granice, prawda? |
|
pekfos |
» 2012-05-23 15:45:04 3. t[ 04 ] = "Lacking code for this button, try something other";
08 się już nie skompiluje. |
|
» 2012-05-23 15:47:24 Derp, coś cały czas dopisuję te zera. Poprawione, dalej ten sam błąd co w nazwie tematu. Jakieś pomysły?
|
|
m4tx |
» 2012-05-23 15:49:53 Derp, coś cały czas dopisuję te zera. |
Może nie powinieneś? Wiesz w ogóle czym się różni taki zapis: 01 od takiego: 1 w C++? |
|
» 2012-05-23 15:53:37 Nie, przyznam że nie wiem, ja się tylko uczę go używać bo zawsze mnie to interesowało. |
|
pekfos |
» 2012-05-23 16:00:30 Pokaż aktualne (poprawione) Data1.cpp. |
|
« 1 » 2 |