Zadanie domowe- Poziom 2 rozdz. 16
Ostatnio zmodyfikowano 2012-06-06 00:58
Fearevil Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie domowe- Poziom 2 rozdz. 16 » 2012-06-06 00:10:19 Witam! Mam problem z zadaniem z rozdzialu 16. Mianowicie chodzi o to, ze nawet po wpisaniu wylosowanej liczby petla podaje, ze trzeba podac wlasciwa liczbe... Wpisujac ciagle te sama liczbe dopiero po kilku wyborach, czasami mniej poda, ze podano prawidlowa liczbe... Co robie zle, moz mi ktos pomoc? Zamiast przedzialu liczb 1-1000 dalem 1-2, zeby mozna bylo latwiej sprawdzic dzialanie. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std; int main() { srand( time( NULL ) ); int(( rand() % 2 ) + 1 ); cout << "Wylosowana liczba: " <<(( rand() % 2 ) + 1 ) << endl; int a; cout << "Podaj wylosowana liczbe: "; cin >> a; if( a !=( rand() % 2 ) + 1 ) do { cout << "Pudlo! Podaj wylosowana liczbe: "; cin >> a; } while( a ==( rand() % 2 ) + 1 ); cout << "Podales wlasciwa liczbe!!!" << endl; return 0; }
|
|
Dragonit |
» 2012-06-06 00:20:02 Wylosowaną liczbę zapisz w zmiennej a nie wyświetlaj na ekran od razu. Później tą zmienną porównaj z twoją wybraną liczbą.
|
|
Fearevil Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-06-06 00:58:27 Juz doszedlem dlaczego mi nie wychodzilo.
Oczywiscie i tak bardzo dziekuje za odpowiedz;) |
|
« 1 » |