Schulze13 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++][SFML] Wielkie miasto, wielkie budynki i wielkie tablice » 2012-06-17 13:19:45 Witam, Od pewnego czasu piszę City Buildera i właśnie się natknąłem na następujący problem: Budynki są budowane losowo na wyznaczonych strefach. Jak wiadomo drapacz chmur z trudem zajmie pole o wielkości 10 na 10 metrów. Tak więc jak ulokować budynki,a by nie nachodziły na siebie, były zwrócone do drogi i połączone z nią. i wszystkie akcje wykonany na polu zajmowanym przez np. budynek zajmujący 2x3 pola, dotyczyły całego budynku. Posiadam 2 wymiarową tablice mapy w której są przechowywane informacja nt. wysokości pola, sprite pola, typ pola (np. skała, trawa, piasek, itp.) typ strefy (mieszkalna, przemysłowa, itd.). Pytanie: Gdzie umieścić budynki. W obiektach pól czy w osobnym vectorze. Mam nadzieje, że ująłem jasno wszystkie aspekty problemu. Czekam na sugestie. |
|
Admixior |
» 2012-06-17 14:03:19 i wszystkie akcje wykonany na polu zajmowanym przez np. budynek zajmujący 2x3 pola, dotyczyły całego budynku |
Tutaj nasuwa mi się że każde pole będzie zawierało ten sam wskaźnik do jednego budynku. |
|
Błędy w zarządzaniu RAM w tablicy mapy » 2012-06-17 15:01:37 Jeszcze problem z wielkością mapy :P. Gdy chce aby mapa była większa niż 256, np. 512 na 512, wywala mi "Unhandled exception at 0x00953b27 in 4WorldCity.exe: 0xC00000FD: Stack overflow." class cCity { public: cCity( void ) { ptrB = NULL; for( int i = 0; i < 512; i++ ) { for( int j = 0; j < 512; j++ ) { ptrB = new cBlok; mapa[ i ][ j ] = ptrB; delete ptrB; } } std::cout << "\ngotowe mapa ma " << sizeof( mapa ) << " bajtow"; ptrB = NULL; } virtual ~cCity( void ) { } private: cBlok * ptrB; cBlok * mapa[ 512 ][ 512 ]; cBudynek * ptrH; std::vector < cBudynek > budynki; };
class cBlok { public: cBlok( void ) { } virtual ~cBlok( void ) { } private: sf::Sprite spBlok; int wysokoscBlok; cBudynek * budynek; };
|
|
Admixior |
» 2012-06-17 20:56:47 Źle chyba pojąłeś pojęcie alokacji i dealokacji. ptrB = new cBlok; mapa[ i ][ j ] = ptrB; delete ptrB;
alokujesz i masz adres załóżmy 0x00220000 nowej pamięci. Później przypisujesz do mapy; mapa[ i ][j]=0x00220000; i Dealokujesz czyli usuwasz rezerwacje "0x00220000"; od teraz to nie twój adres. Ale chwila przecież później masz używasz mapa[ i ][ j ] gdzie jest ten adres!!! //PS. usuń linijkę delete //EDIT dealokujesz (kolejna pętla for) w destruktorze. a zmienną ptrB możesz dać definicje w konstruktorze (chyba że ma ona iny głębszy cel) |
|
» 2012-06-18 12:49:24 Pamięciowy problem nie ustępuje nawet po usunięciu delete ptrB; :[. //1048576 pól to aż tak dużo na mapę? 65536 to jak dla mnie za mało na miasto. @edit Jakieś sugestie nt. przechowywania mapy? Najlepiej kod który inicjalizuje taką tablice[1024][1024] obiektami. @edit Jest postęp. Teraz treść komunikatu to "Unhandled exception at 0x04129ce8 in 4WorldCity.exe: 0xC0000005: Access violation." :). |
|
Admixior |
» 2012-06-18 20:35:02 hmm... Problem nie jest z rezerwacją: Uno: Chyba że piszesz pod DOS-em tam wskaźniki mają do 65535 wartości. A w 32bit mają wartość unsigned int = 0xffffffff; 2 32 czyli sporo(zobacz na wiki jak chcesz mieć tę liczbę. Duo: Jeżeli zabraknie pamięci to zostanie rzucony wyjątek "std::bad_alloc" (jak będziesz chciał wiedzieć jak to chwycić to napisz. Jeżeli nie chwycisz to program się wysypie widząc odpowiedni komunikat o niezłapanym wyjątku. Tres: Jeżeli użyłbyś int * wsk = new( std::nothrow ) xx; to wtedy nie będzie wyjątku tylko "wsk==NULL" będzie prawdziwe. Quatro: Najprostszym sposobem chyba będzie na początku programu wywołanie funkcji set_new_handler gdzie podajesz nazwę (=adres) funkcji wywoływanej bez parametrów zwracającej void która zostanie wywołana w razie gdyby nastąpił wyjątek omówiony w punkcie "Duo" (nie można używać z punktem "Tres") //nie wiem jakiej libki używasz ale weź podrzuć kod i/lub zdebuguj i zobacz dokładnie przy której funkcji wychodzi ten błąd bo inaczej nici z tego. A ten błąd to ja obstawiam że gdzieś deklarujesz wskaźnik na stosie po czym nie przypisując mu nic używasz. |
|
» 2012-06-18 21:30:46 Platforma: win7 x64. Visual C++. Kod dostarcze jak najszybciej( czemu niema IDE na androida ;p ). Troche jaśniej nt. set_new_handler? Wyszukiwarka na stronie zawiodła. |
|
Admixior |
» 2012-06-18 21:53:18 Co do set_new_handler() void brak_pamieci() { cout << "brak pamieci"; }
int main() { set_new_handler( brak_pamieci ); }
Jeżeli wtedy zabraknie pamięci to wywoła się funkcja brak_pamieci(); jest ona w nagłówku <new.h> |
|
« 1 » 2 |