Kalkulator - problem z kompilacją (kompilator wykrył blędy)
Ostatnio zmodyfikowano 2012-06-20 16:33
Vallher |
» 2012-06-20 15:48:27 { float czynnik1, czynnik2; bool a, b; do { cout << "Podaj pierwszy czynnik: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> czynnik1; a = cin.fail(); cout << "Podaj drugi czynnik: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> czynnik2; b = cin.fail();( Jesli zle wczyta wartosc true ) if( a || b )( Jesli chodz jedna zmienna jest zle wczytana to wejdz w p ę tle ) { cout << "Nie podales liczby!" << endl << endl; } } while( a || b ); cout << czynnik1 << " + " << czynnik2 << " = " << czynnik1 + czynnik2 << endl << endl; }
|
|
Berux Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-06-20 15:52:45 Ok wszystko działa. Dzięki za szybkie odpowiedzi i poświęcenie czasu. |
|
» 2012-06-20 16:21:15 No nie! Zrobiłem tak samo z odejmowaniem i po wpisaniu liczby pisze, że nie wpisałem liczby. Kod: void odejmowanie() { float dzielna, dzielnik; bool dzielna_prawda, dzielnik_prawda; do { cout << "Podaj dzielna: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> dzielna; dzielna_prawda == cin.good(); cout << "Podaj dzielnik: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> dzielnik; dzielnik_prawda == cin.good(); if( dzielna_prawda == false || dzielnik_prawda == false || dzielna_prawda == false && dzielnik_prawda == false ) { cout << "Nie podales liczby!" << endl << endl; } } while( dzielna_prawda == false || dzielnik_prawda == false || dzielna_prawda == false && dzielnik_prawda == false ); cout << dzielna << " - " << dzielnik << " = " << dzielna - dzielnik << endl << endl; } Proszę o pomoc(mam nadzieję, że już ostatnią w kalkulatorze). |
|
Drraven |
» 2012-06-20 16:29:04 Nie zrobiłeś tak samo, sprawdź sobie z kodem na górze |
|
Vallher |
» 2012-06-20 16:29:16 Po 1 : dzielna_prawda == cin.good(); użyłeś operatora porównania zamiast przypisania. Po 2 logika: True && True = True True && False = False False && True = False False && False = False True || True = True True || False = True False || True = True False || False = False W twoim zadaniu wystarczy pokazać by obie zmienne były dobrze wprowadzone. Nie wiem po co tyle kombinujesz:) Popatrz w poprzednim przykładzie ile zajmują moje warunki. Ponad to, czemu używasz nazw dzielna,dzielnik skoro mowa o odejmowaniu? |
|
» 2012-06-20 16:33:11 Dzięki, już rozumiem, a co do dzielnika to sie pomyliłem że robię dzielenie. |
|
1 « 2 » |