[Lekcja 19] Tablice + losowanie
Ostatnio zmodyfikowano 2012-06-24 14:17
Rafals Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 19] Tablice + losowanie » 2012-06-24 03:57:03 Witam. Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Wszelkie operacje mają zostać zrealizowane w oparciu o funkcje. Tablica ma być zadeklarowana w funkcji main. Oczekiwane funkcje: Wypełnienie tablicy o podanym rozmiarze losowymi liczbami z przedziału podawanego przez argumenty funkcji. Sumowanie określonej ilości liczb znajdujących się w tablicy i zwrot wyniku. Wypisywanie zawartości tablicy. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
int wylosujLiczby( int t[], int rozmiar, int min, int max ) { int i = 0; int a = 0; do { a =( rand() %( max - min + 1 ) ) + min; t[ i ] = a; i++; } while( i < rozmiar ); }
int wypiszLiczby( int t[], int rozmiar ) { int i = 0; do { std::cout << t[ i ] << ", "; i++; } while( i < rozmiar ); }
int obliczSume( int t[], int rozmiar ) { int i = 0; int suma = 0; do { suma = suma + t[ i ]; i++; } while( i < rozmiar ); }
int main()
{ srand( time( NULL ) ); int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 10 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); std::cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << std::endl; return 0; }
Proszę o sprawdzenie poprawności. 4 w nocy i nie mam pojęcia jak by to sprawdzić. |
|
SeaMonster131 |
» 2012-06-24 11:04:11 4 w nocy i nie mam pojęcia jak by to sprawdzić |
Jeżeli program kompiluje się, działa tak jak powinien - tj. daje poprawny wynik, wykonuje to co było określone w zadaniu - to znaczy, że Twój program działa poprawnie. |
|
Rafals Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-06-24 14:17:12 Dzięki, ale był błąd. Moja wina, bo nie wkleiłem wyników wykonania programu. Pierwsza i druga funkcja powinny być VOIDami. Z kolei trzecia funkcja nie zwracała nic, stąd mój problem. int obliczSume( int t[], int rozmiar ) { int i = 0; int suma = 0; do { suma = suma + t[ i ]; i++; } while( i < rozmiar ); return suma; } |
|
« 1 » |