[Lekcja 19] Tablice + losowanie
Ostatnio zmodyfikowano 2012-06-24 14:17
| Rafals Temat założony przez niniejszego użytkownika | [Lekcja 19] Tablice + losowanie » 2012-06-24 03:57:03 Witam. Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Wszelkie operacje mają zostać zrealizowane w oparciu o funkcje. Tablica ma być zadeklarowana w funkcji main. Oczekiwane funkcje:     Wypełnienie tablicy o podanym rozmiarze losowymi liczbami z przedziału podawanego przez argumenty funkcji.     Sumowanie określonej ilości liczb znajdujących się w tablicy i zwrot wyniku.     Wypisywanie zawartości tablicy. #include <iostream>#include <cstdlib>
 #include <ctime>

int wylosujLiczby( int t[], int rozmiar, int min, int max )
 {
 int i = 0;
 int a = 0;
 do
 {
 a =( rand() %( max - min + 1 ) ) + min;
 t[ i ] = a;
 i++;
 } while( i < rozmiar );

}

int wypiszLiczby( int t[], int rozmiar )
 {
 int i = 0;
 do
 {
 std::cout << t[ i ] << ", ";
 i++;
 } while( i < rozmiar );

}

int obliczSume( int t[], int rozmiar )
 {
 int i = 0;
 int suma = 0;
 do
 {
 suma = suma + t[ i ];
 i++;
 } while( i < rozmiar );

}

int main()

{
 srand( time( NULL ) );
 int tablica[ 999 ];
 wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 10 );
 wypiszLiczby( tablica, 999 );
 int iSuma = obliczSume( tablica, 999 );
 std::cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << std::endl;
 return 0;
 }

Proszę o sprawdzenie poprawności. 4 w nocy i nie mam pojęcia jak by to sprawdzić. | 
|  | 
| SeaMonster131 | » 2012-06-24 11:04:11 | 4 w nocy i nie mam pojęcia jak by to sprawdzić | 
 Jeżeli program kompiluje się, działa tak jak powinien - tj. daje poprawny wynik, wykonuje to co było określone w zadaniu - to znaczy, że Twój program działa poprawnie. | 
|  | 
| Rafals Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2012-06-24 14:17:12 Dzięki, ale był błąd. Moja wina, bo nie wkleiłem wyników wykonania programu. Pierwsza i druga funkcja powinny być VOIDami. Z kolei trzecia funkcja nie zwracała nic, stąd mój problem. int obliczSume( int t[], int rozmiar ){
 int i = 0;
 int suma = 0;
 do
 {
 suma = suma + t[ i ];
 i++;
 } while( i < rozmiar );

return suma;
 }
 | 
|  | 
| « 1 » |