SFML a niezbyt dobre opanowanie programowania
Ostatnio zmodyfikowano 2012-07-17 01:31
Nowicjusz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
SFML a niezbyt dobre opanowanie programowania » 2012-07-17 01:16:18 Cześć, jakiś czas temu przeczytałem pierwszy tom Symfonii c++ kończąc na klasach i wydawało mi się, że już jestem na takim poziomie iż mógłbym się wziąć za napisanie jakiejś gry. Akurat tak wyszło, że pisałem ją przy pomocy biblioteki SFML którą polecił mi znajomy. Niestety bardzo często zatrzymywałem się w różnych miejscach zastanawiając się czy aby na pewno to jest poprawnie napisane. Co prawda udawało mi się realizować większość projektów, ale nigdy nie czułem 100% satysfakcji. Wydaje mi się, że chyba za szybko sięgnąłem po coś z wyższej półki, co widać np podczas czytania dokumentacji np SFML z której praktycznie nic nie rozumiałem, miałem wrażenie że to zupełnie inny język. Waszym zdaniem co powinienem zrobić? Może wrócić do symfonii i przeczytać 2 tom? I dopiero potem brać się za pisanie gier? |
|
ison |
» 2012-07-17 01:20:45 Żeby 'zrozumieć' całego SFMLa wystarczy opanować obiektowość na podstawowym poziomie, bez tego lepiej się za niego nie brać bo będziesz miał tylko mętlik. Zawsze możesz użyć allegro 4, które jest całkiem niezłe i wygodne jak na początek. |
|
Nowicjusz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-07-17 01:24:05 Bo jak sobie taraz patrze na spis treści tam są takie tematy jak np. Dziedziczenie, Klasy Abstrakcyjne, Przyjaźnie. Czy da się swobodnie pisać projekty bez używania tych powyższych ?
EDIT: Bo mam wrażenie, że gre jest w stanie każdy napisać cytując twoje słowa "Po opanowaniu podstaw programowania obiektowego" lecz chyba liczy się sposób napisania, prawda ? |
|
ison |
» 2012-07-17 01:31:09 Bo jak sobie taraz patrze na spis treści tam są takie tematy jak np. Dziedziczenie, Klasy Abstrakcyjne, Przyjaźnie. Czy da się swobodnie pisać projekty bez używania tych powyższych ? |
zawsze możesz kopiować sposoby użycia bez zrozumienia dlaczego działają ale lepiej jest imo najpierw je skumać, żeby potem je swobodnie używać ;) W sumie to jeśli nie chcesz pisać jakichś (jak to dokumentacja SFMLa nazywa) nisko poziomowych rzeczy, typu InputStream to raczej Ci to nie będzie potrzebne. Sama wiedza z zakresu stworzenia obiektu i wywoływania jego metod powinna starczyć. EDIT: Bo mam wrażenie, że gre jest w stanie każdy napisać cytując twoje słowa "Po opanowaniu podstaw programowania obiektowego" lecz chyba liczy się sposób napisania, prawda ? |
sztuką jest się nie pogubić we własnym kodzie ;) mindfuck zaczyna się od 10k linii |
|
« 1 » |