kejkun Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[excel] Aktualna godzina - formuła » 2012-07-19 18:30:29 cześć, jak zrobić w excelu aby w komórce wyświetlała mi się bieżąca godzina w formie liczby , tzn
np. : 17, 35
hmm ? |
|
DejaVu |
» 2012-07-19 19:21:43 |
|
» 2012-07-19 21:24:50 no tak, właśnie funkcję " teraz " znalazłem, jednakże nie rozwiązuję to problemu. " bieżąca godzina " nie aktualizuję się , a do tego niestety po zmienieniu komórki na liczbową, jej wartość zmienia się na zupełnie inną ;x .. |
|
DejaVu |
» 2012-07-20 00:12:49 1. Rozwiązanie jest poprawne.
2. Excel nie przelicza sam z siebie nieustannie formuł. Wciśniesz 'przelicz formuły' to będziesz miał aktualny czas (na chwilę przeliczania). |
|
» 2012-07-20 08:58:24 to może powiem o co chodzi mamy tabelkę
np. symbolicznie godzina w postaci liczby , aby działało dodwananie
komórka poprzednia + 0,1 poprzednia + 1 poprzednia + 2 poprzednia + 6 poprzednia + 24 poprzednia + 7 dni poprzednia + miesiac poprzednia + 2 miechy poprzednia + 6 miechow
np.
13,1 13,2 14,2 16,2 22,2
i teraz chciałbym , aby excel wyświetlał mi godzinę w formie liczby cały czas, abym mógł skonwertować całą moją bazę formatowaniem warunkowym i w każdym momencie widział , która komórka jest blisko godziny ( która jest w tym momencie ) i zakres ja podałbym.. |
|
» 2012-09-05 18:01:52 witam ponownie po długim czasie i przepraszam jeśli dubluje post, ale chciałem go odkopać.
otóż da się , aby cały czas excel aktualizował datę poprzez makro.
http://www.4shared.com/folder/tM9Oxute/_online.html
poprzez ctrl + a włącza się makro nieskończone, które trzeba wyłączyć poprzez menadzera zadań.
Piszę, aby uzyskać pomoc ,
póki co jest tak :
mamy datę , która jest zawsze aktualizowana w komórce B2. obok w C2 mamy datę w postaci liczby.
teraz chcę, aby makro podkreślało ( obramowanie ) mi np. na czerwono komórki spośród ( B3 :F70) , które są równe liczbie w komórce C2.
oraz dały sygnał dźwiękowy jednokrotnie, i ważne, aby makro zaznaczyło jedną komórkę, dało system dźwiękowy i przeszło do następnej komórki spełniającej to kryterium.
proszę ściągnąć mój plik, nad którym się mocno męczyłem.. sprawdzić jak działa w ten sposób :
wpisujemy np. w B3 aktualną godzinę i od razu włączamy makro ctrl + a,
oraz 2. wpisujemy w B3 godzinę za minutę i od razu włączamy makro.
w przypadku 1. komórka zostanie zmieniona na czerwona, sygnał dzwiekowy bedzie ciagly.
w przypadku 2. nic się nie stanie.
to makro nazywa się " makro 7 " Proszę o pomoc i pozdrawiam ! |
|
DejaVu |
» 2012-09-05 23:57:48 Żeś się uczepił tej aktualnej godziny... Excel to nie jest aplikacja do wyświetlania aktualnego czasu w czasie rzeczywistym. Nie jest również przeznaczony do wykonywania czegokolwiek w czasie rzeczywistym. Ty próbujesz go do tego zmusić więc nie oczekuj, że wszystko będzie szło gładko. Może coś tam znajdziesz ciekawego. |
|
» 2012-09-06 12:59:13 no dobra, to jeszcze może w tym mi ktoś pomoże : http://www.4shared.com/folder/tM9Oxute/_online.html
stoły2
+ pytanie, dlaczego jak jest już jak w tej chwilii jedna kolumna na czerwono, ustawię z powrotem dobrą godzinę to nie zmienia koloru i nie liczy ?
Przydałoby się coś w postaci resetu.
i lepiej żeby każde z nich mialo oddzielnie " start / stop /reset "
stąd parę kopii, nie znam się na makrach, więc jakby ktoś mógł to poprawić ? niestety przycisków start / stop nie mozna skopiować , a chciałbym zrobić olbrzmią liczbę kopii ;/ byłbym wdzięczny : ) |
|
« 1 » |