[Code::Blocks] Brak kompilacji
Ostatnio zmodyfikowano 2012-07-23 00:09
Lastek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Code::Blocks] Brak kompilacji » 2012-07-22 21:31:12 Cześć, domyślam się, że takich tematów było już mnóstwo, ale zaryzykuję... Chodzi o to, że po naciśnięciu przycisku Build w logu pojawia się komunikat: Compiling: C:\Documents and Settings\Maciek\Pulpit\Untitled1.cpp Linking console executable: C:\Documents and Settings\Maciek\Pulpit\Untitled1.exe Process terminated with status 1 (0 minutes, 1 seconds) 0 errors, 0 warnings Na początku myślałem, że to jakiś błąd programu który napisałem, jednak z "Hello world" jest tak samo. Dodam, że zaczęło się to po zaktualizowaniu MinGW do najnowszej wersji. |
|
Drraven |
» 2012-07-22 21:39:05 Podaj odpowiednie lokalizacje kompilatora do programu (IDE)!! możesz sam wpisać lub użyć funkcji automatycznej. Wszystko w Ustawienia -> Kompilator :D |
|
» 2012-07-22 21:42:22 Właśnie chodzi o to, że nawet po automatycznym lub ręcznym (próbowałem obydwu sposobów) wpisania ścieżki do folderu z kompilatorem błąd nadal się powtarza.
EDIT: Widocznie za bardzo bawiłem się ustawieniami. Reinstalacja codeblocks i ponowne zaktualizowanie MinGW pomogły. |
|
mostrom |
» 2012-07-22 22:50:12 Dodaj przed instrukcją return 0; funkcję getchar() #include <iostream> using namespace std; int main() { cout << "Hello World\n"; getchar(); return 0; }
EDIT Ah, jak kompilator zwrócił 1, to prawdopodobnie nie masz kompilatora. może mingw masz zepsuty po reinstalacji? |
|
Drraven |
» 2012-07-22 22:59:00 A kto używa getchar?!! sprawdź czy ci spod cmd.exe idzie to :) |
|
» 2012-07-22 23:04:43 Mała poprawka, to nie MinGW powoduje problem, lecz SFML. Po próbie instalacji tej biblioteki, a dokładniej po próbie utworzenia workspace (jak jest napisane w instrukcji instalacji na głównej stronie SFML), znowu pojawił się ten sam problem.
EDIT: Problem rozwiązany, popełniłem błąd podczas tworzenia workspace co poskutkowało zmianą ustawień kompilatora. |
|
SeaMonster131 |
» 2012-07-23 00:09:28 Kiedy problem rozwiązany - zamknij temat. |
|
« 1 » |