kejkun Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[excel] Jak utworzyć warunek Jeżeli ... to ... » 2012-07-23 11:24:15 mamy komórkę, chcę zrobić tak
np. komórka E7
warunek E7 > 24 ( jeżeli wartość komórki jest większa od 24 )
prawda : E7 - 24 ( od wartości komórki odejmujemy 24 )
fałsz : E7 ( zostaje stara wartość )
ale nie wiem jak to na excel przenieść, ponieważ takie myślenie w nim nie działa : p . .
i zostaje 0, 0
; x |
|
Mrovqa |
» 2012-07-23 13:57:53 Podstawy excela... Otwórz okienko, w którym się wybiera funkcje, to góra kilka minut i znajdziesz. Jak się nie mylę, to funkcja, której szukasz zwała się JEŻELI ;) |
|
» 2012-07-24 11:38:33 lol dzięki cwaniaku ; d się pytam jak to zrobić z takim idiotycznymi komentarzami idź się schować... Ci piszę , że próbowałem funkcję jeżeli w ten sposób, ale nie działa, i się pytam jak to zrobić ? Proszę nie wypowiadaj się lepiej w ogóle na moje posty.. pozdro.. |
|
m4tx |
» 2012-07-24 11:45:30 Gdzie on napisał, że ma się za cwaniaka? z takim idiotycznymi komentarzami idź się schować... |
To był idiotyczny komentarz? O_o Ci piszę , że próbowałem funkcję jeżeli w ten sposób, ale nie działa |
Mrowqa Ci kulturalnie napisał, co masz zrobić, a Ty mu w taki, chamski sposób odpowiadasz... A poza tym, w pierwszym poście nie napisałeś, że użyłeś JEŻELI. Nie napisałeś też, jak użyłeś tej formuły, jak również co nie działa, a jak powinno działać. I jak masz w taki sposób odpowiadać na posty innych użytkowników, to lepiej sam "idź się schować"... |
|
» 2012-07-24 11:49:24 hej z samej budowy wynika, iż użyłem funkcji jeżeli bo :
warunek E7 > 24 ( jeżeli wartość komórki jest większa od 24 ) prawda : E7 - 24 ( od wartości komórki odejmujemy 24 ) fałsz : E7 ( zostaje stara wartość )
jest budową funkcji jeżeli. " a jak powinno działać." opisane zostało tutaj w nawiasie , o tu wyżej
" To był idiotyczny komentarz? O_o " tak nic nie wniósł, liczyłem na jakąś pomoc ... : (
" Gdzie on napisał, że ma się za cwaniaka? " nigdzie, ja tak uważam , bardzo dziekuje za taką pomoc ...
" (..) jak również co nie działa, a jak powinno działać. "
jest napisane w 1 poście : " ale nie wiem jak to na excel przenieść, ponieważ takie myślenie w nim nie działa : p . . i zostaje 0, 0 " ale śpieszę z rozwinięciem wypowiedzi po zastosowaniu funkcji jeżeli tak jak to opisałem w 1 poście, zostaje 0,0. a np. wcześniej jest 27. czy coś ponad 24, jak i tez poniżej 24. ogólnie liczba > 0 .
po prostu nie cierpię cwaniactwa..
napisał wg mnie na cwaniaku ja to odczytałem : " no co Ty stary nie znasz funkcji jeżeli ? weź ją uzyj lolll " mniej więcej ... ; d
jako , iż używam często forum matematycznego, jestem tam moderatorem, to po prostu widzę kiedy ktoś chcę pomóc drugiej osobie, a kiedy nie ... bynajmniej to mi bardziej na kpinę wyglądało niż na pomoc .. do tego to ostentacyjne " Podstawy excela... " ; ] |
|
m4tx |
» 2012-07-24 12:01:29 W takim razie: U mnie wszystko jest ok (co prawda nie Excel, a Calc, ale to generalnie nie ma większego znaczenia), dla liczb poniżej 24 też: |
|
» 2012-07-24 12:05:48 już chyba wiem w czym problem, dzięki Twojemu scrennowi .
A spróbuj zrobić ten warunek odwołując się do tej samej komórki ;x bo o to mi chodziło.. nie do innej ;x ; / i wtedy właśnie jest problem ; p . |
|
RazzorFlame |
» 2012-07-24 12:06:06 Chlopie uspokuj emocje! Napisal ci normalnie. Aby cokolwiek osiagnac musisz probowac! Google naprawde nie boli i jestem pewien ze jakis tutorial wlasnie z TĄ funkcja sie znajdzie. To ze gdzie indziej jestes moderatorem nie znaczy ze wiesz wszystko. Popróbuj sam, wkońcu dojdziesz co i jak. Moze ktos Ci tu dokladnie powie. On chcial pomóc. Jesli ty tego nie ogarniasz to nie wyżywaj sie na innych. |
|
« 1 » 2 3 4 |