kejkun Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-07-24 12:08:51 m4tx dzięki za pomoc : ) co jeśli chcę zastosować funkcję jeżeli na tą samą komórkę , ale raz ? czyli na E7 ? żeby mi nie powstała spirala odwołań hmm ? |
|
m4tx |
» 2012-07-24 12:16:59 A spróbuj zrobić ten warunek odwołując się do tej samej komórki ;x |
No to wiesz... Tak się właśnie nie da :P Musisz w innej komórce trzymać wartość. EDIT: Chyba, że na sztywno ustawisz wartość w tej jednej komórce, np. =JEŻELI(28 > 24; 28 - 24; 28) , ale wtedy równie dobrze mógłbyś zamiast tej formuły wpisać po prostu "4" :) |
|
» 2012-07-24 12:17:36 kurna, niedobrze : P przekombinowałem : P .. ale dzięki za pomoc : ) hmm nie, nie, właśnie ta wartość jest na podstawie poprzedniej komórki : P , także tak nie mogę, a szkoda : P . trochę excel ograniczony : P .. |
|
akwes |
» 2012-07-24 14:39:10 hmm nie, nie, właśnie ta wartość jest na podstawie poprzedniej komórki : P , także tak nie mogę, a szkoda : P .
|
To dlaczego po prostu funkcji obliczającej wartość tej komórki nie wstawisz do IFa zaproponowanego przez m4tx? Wtedy dokładnie w tej komórce będziesz miał to o co Ci chodzi... Nigdzie tu nie widzę ograniczenia Excela... |
|
» 2012-07-24 15:51:10 poprzednia jest zależna od poprzedniej i tak z razy 3. stąd bezpośrednio z poprzedniej nie mogę, ( błąd cykliczny ) a z tej , w której wpisuję samą liczbę pojawia się problem, bo mamy wtedy jednocześnie dwie sytuację z 1 strony chcę odjąć 24, a z drugiej cały czas nadaję wartość ponad 24 ... |
|
akwes |
» 2012-07-24 16:19:35 poprzednia jest zależna od poprzedniej i tak z razy 3.
|
Przecież to jest bez różnicy. // Przykład na losowych danych Jeżeli w np. A5 masz jakąś formułę, dla uproszczenia przyjmijmy =A4 + B4 I chcesz aby w A5 zrobić kolejną formułę (np. jakiś tam Twój IF) to zamiast w A6 robić =JEŻELI(A5>0; 't'; 'n') możesz dać w A5 =JEŻELI( (A4+B4) > 0; 't'; 'n') I nie ważne jest z ilu wcześniej komórek korzysta to co jest a A4 i B4... Żadnego błędu cyklicznego nie ma. I możesz mieć te Twoje "dwie operacje" w jednej komórce. M4tx Ci powiedział wcześniej No to wiesz... Tak się właśnie nie da :P Musisz w innej komórce trzymać wartość.
|
Można trzymać wartość w innej komórce albo po prostu obliczyć wartość przez wkomponowanie w formułę tego działania. |
|
» 2012-07-24 16:25:41 dobra generalnie tak sprawa wygląda :
komórka pierwsza np. A1 A2 A3 A4 A5 18 poprzednia + 0,1 poprzednia + 1 poprzednia + 2 poprzednia + 6
i teraz pokaż mi jak a propos " poprzednia + 6 " chciałbyś zastosować to z warunkiem jeśli komórka większa > 24. zróbmy na moich danych jeśli łaska : P ; ]
i teraz w A5 mam odwołanie do A4, które jest odwołane do A3, Która jest odwołona do a2, która jest odwołona do a1.
i teraz pokaż jakbyś Ty zrobił tego mojego ifa : P . |
|
pekfos |
» 2012-07-24 16:30:30 Dowiedziałeś się, jak utworzyć warunek. Dodawać (jak się domyślam) też potrafisz. W czym więc problem? (Poza tym, że oczekujesz gotowca..) |
|
1 « 2 » 3 4 |