Problem z prawidłowymi obliczeniami
Ostatnio zmodyfikowano 2009-04-05 01:58
mirko2413 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z prawidłowymi obliczeniami » 2009-04-05 00:36:42 Proszę o pomoc, co jest źle w tym programie że mi nie oblicza pola? Już mi ręce opadają, jako nowicjusz nie bardzo wiem już gdzie tkwi błąd. #include <cstdlib> #include <math.h> #include <iostream> #include <cstdio>
using namespace std;
double liczenie( int a, int h ) { double pol_pow; pol_pow = 1 / 2 * a + 1 / 2 * h; return pol_pow; } void wczytywanie() { int a, h; double wynik; cout << "Wprowadz dlugosc boku (a):"; cin >> a; cout << "Wprowadz wysokosc (h)"; cin >> h; wynik = liczenie( 1 / 2 * a * h ); cout << "Pole Powierzchni:" << wynik << "\n"; }
int main() { wczytywanie(); system( "pause" ); return 0; }
|
|
lynx |
» 2009-04-05 00:45:13 Źle używasz funkcji. Doczytaj w kursie o prametrach. Aha i jak są błędy przy kompilacji to log też wrzucaj. :) /edit: Konkretnie chodzi o: wynik = liczenie( 1 / 2 * a * h );
|
|
» 2009-04-05 00:54:14 zdaję sobie z tego sprawę , tylko że ja muszę na jutro coś mieć gotowego i działającego bo inaczej mnie wyleją z kursu.Niestety o cały miesiąc przyspieszyli termin oddania pracy zaliczeniowej i.. gleba.Pomocy, proszę!Jak to napisać żeby działało? Przy kompilacji wywala błędy w wierszu 11 i 24. |
|
DejaVu |
» 2009-04-05 00:58:15 Nie wiem czego pole to liczy, ale kod powinien wyglądać mniej więcej tak: #include <cstdlib> #include <math.h> #include <iostream> #include <cstdio>
using namespace std;
double liczenie( double a, double h ) { double pol_pow; pol_pow = 0.5 * a + 0.5 * h; return pol_pow; } void wczytywanie() { int a, h; double wynik; cout << "Wprowadz dlugosc boku (a):"; cin >> a; cout << "Wprowadz wysokosc (h)"; cin >> h; wynik = liczenie( a, h ); cout << "Pole Powierzchni:" << wynik << "\n"; }
int main() { wczytywanie(); system( "pause" ); return 0; }
|
|
Wielki dzięki!!! » 2009-04-05 01:03:20 Bardzo Ci dziękuję dobry człowieku!!! A jeszcze mam takie pytanie i prośbę; jak to zmodyfikować żeby zapisywał dane do pliku? Proszę o podpowiedź. |
|
DejaVu |
» 2009-04-05 01:52:15 Jeden temat - jedna sprawa. Jednak odpowiem tym razem: #include <fstream>
fstream zapisz; zapisz.open( "nazwa_pliku.txt", ios::out );
zapisz << "tekst..." << liczba;
zapisz.close();
fstream odczyt; odczyt.open( "nazwa_pliku.txt", ios::in ); if( odczyt.good() ) { string wiersz; while( getline( odczyt, wiersz ) ) { cout << wiersz << endl; } odczyt.close(); }
|
|
Wielkie dzięki!!! » 2009-04-05 01:58:28 Okey,zamykam ten temat i przechodzę dalej do nowego, mam nadzieję że mnie bardziej oświecisz.Pozdrawiam i w dalszym ciągu liczę na pomoc! |
|
« 1 » |