[Lekcja 30] Zadanie domowe.
Ostatnio zmodyfikowano 2012-07-28 14:57
Nevea97 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 30] Zadanie domowe. » 2012-07-26 20:27:14 Mój problem tkwi w tym, że nie wiem czy wychodzi mi poprawny wynik tego zadania domowego: "Wyobraź sobie, że masz trzy pudełka i pięć piłek. W każdym pudełku możesz umieścić jedną piłkę. Napisz program, który wypisze na ekranie wszystkie możliwe kombinacje w jaki sposób można zapełnić pudełka. Dane jakie powinny zostać wypisywane na ekranie" Mój kod:(Poprawcie początkującego przeciętniaka ;D) #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int ile = 0; for( int i = 1; i <= 5; i++ ) { for( int j = 1; j <= 5; j++ ) { if( j == i ) { continue; } for( int k = 1; k <= 5; k++ ) { if( k == j || k == i ) { continue; } ile++; cout << i << j << k << endl; } } } cout << ile; return 0; }
Mój wynik to: 60 Jak dobrze to zadanie zrobiłem to nie wiem co źle robię w zadaniu 4 ale nad nim jeszcze pomyślę. |
|
jsc |
» 2012-07-28 11:42:28 Program ma wypisać kombinacje, a nie ich ilość. |
|
Nevea |
» 2012-07-28 14:57:23 Ok. Wypisuje cout << i << j << k << endl; , a to cout << ile; było tylko pomocnicze, bo byłem ciekawy ile takich kombinacji jest możliwych. Ale zadanie domowe zostało dobrze wykonana? |
|
« 1 » |