[Visual C++] Instalacja bibliotek
Ostatnio zmodyfikowano 2012-08-16 10:51
aimo6 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Visual C++] Instalacja bibliotek » 2012-07-27 17:30:14 Man=m olbrzymi problem. Od czasu gdy przerzuciłem się z deva na visual studio(2010) nie mogę korzystać z żadnych bibliotek , które nie są już zainstalowane. Nie dlatego, że istnieje jakiś błąd(a przynajmniej tak mi się wydaje). Po prostu nie umiem ich instalować.
Właśnie dlatego zwracam się do was z prośbą, abyście mi wytłumaczyli jak to powinienem zrobić, jakieś wskazówki, czy coś.
Nigdy jeszcze niczego nie instalowałem (Oprócz w devie, ale tam to nawet nie ma nad czym się zastanawiać) dlatego to dla mnie taki problem. |
|
Nevea |
» 2012-07-27 17:33:54 |
|
DejaVu |
» 2012-07-27 17:35:34 Generalnie rzecz biorąc to pobierasz kod źródłowy danej biblioteki, tworzysz sobie projekt np. "static library", wrzucasz do niego wszystkie pliki *.cpp, *.c, *.rc, *.h, kompilujesz i masz bibliotekę utworzoną. Potem taką bibliotekę możesz dołączać do swoich programów.
[C++] Instalacja bibliotek w Code::Blocks
W powyższym artykule masz opisaną zasadę konfigurowania bibliotek dla Code::Blocks. W przypadku Visual C++ zasada jest analogiczna (z tym, że są po prostu inne okienka).
/edit:
Tu masz jeszcze wątek związany z kompilacją konkretnej biblioteki (Box2D):
http://cpp0x.pl/forum/temat/?id=7711
W przypadku innych bibliotek postępuje się analogicznie. |
|
» 2012-07-27 17:41:30 nie do końca o to mi chodziło, chociaż spróbuje to zrobić może się uda.
Od jakiegoś czasu męczę się z instalacją przeróżnych bibliotek, nic nie działa, zą się wszystkiego odechciewa.
Bardziej chciałem coś w stylu listy po kolei co trzeba najczęściej(bo podejrzewam że każdą instaluje się inaczej) zrobić.
dzięki dejawu oby działało |
|
DejaVu |
» 2012-07-27 17:43:26 Uwierz, że ja też jak mam walczyć z kompilacją niektórych bibliotek to wszystkiego się odechciewa... :) |
|
» 2012-07-27 18:32:06 wiem że to nie do końca dotyczy tematu, ale gdzie znajdę pliki lib w paczce allegro 5? |
|
kubawal |
» 2012-08-16 10:51:23 Prawdopodobnie w folderze lib. Chciałes punkty po koleji?
To jest instrukcja do bibliotek już skompilowanych. To jest instrukcja do Visual C++ Express 2010. W innych wersjach VC instalacja może przebiegać inaczej 1.Tworzysz nowy projekt. 2.W Solution Explorer klikasz prawym na nazwie projektu i wybierasz Properties 3.Wchodzisz w Configuration Properties->VC++ Directories 4.W zakładce Include Directories na samym początku dopisujesz "ŚCIEŻKA_DO_BIBLIOTEKI/include;". 5.W zakładce Library Directories na samym początku dopisujesz "ŚCIEZKA_DO_BIBLIOTEKI/lib;". 6.Wchodzisz w Configuration Properties->Linker->Input 7.Na stronie producenta biblioteki sprawdzasz, jakie pliki *.lib są potrzebne, by korzystać z potrzebnych modułów. 8.W zakładce Additional Dependicies na początku wpisujesz pliki z poprzedniego punktu, rozdzielając je średnikami. 9.Na stronie producenta sprawdzasz czy i jakie trzeba dołączyć pliki *.dll 10.Kopiujesz pliki z poprzedniego punktu z katalogu "ŚCIEŻKA_DO_BIBLIOTEKI/bin" do katalogu z programem. 11.Kompilujesz projekt. 12.Uruchamiasz. (Punkty 1-5 należy wykonać tylko raz, będą zapamiętane w każdym projekcie, punkty 6-12 powinny być wykonane na każdym projekcie) |
|
« 1 » |