Patzick Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Konsola i praca z dyskiem » 2009-04-05 08:44:28 Potrzebuję biblioteki, która umożliwi mi przy pomocy konsoli odwołać się do aktualnego folderu z uwzględnieniem folderów które są wyżej jak i podfolderów. Tak, żeby np startując z jakiegoś folderu można było przejść do innych, albo nawet na inny dysk i zapisać tam plik :) Proszę podać bibliotekę i najlepiej te najprzydatniejsze funkcje ;p |
|
pekfos |
» 2009-04-05 12:17:12 |
|
» 2009-04-05 12:53:02 Tak, to wyświetla pliki z katalogu ale nie umożliwia poruszania się po dysku, muszę połączyć jakoś te 2 funkcje, żeby plik można było zapisać w każdym miejscu na komputerze :) Ale to już dobry początek, może ta biblioteka pozwala na takie operacje. Poszukam, może znajdę ;) |
|
» 2009-04-05 19:28:31 Wymyśliłem coś, co może być przydatne, jednak nie jestem pewien dlaczego program źle obsługuje polecenie system(). Coś w tym stylu niestety nie działa, a w helpie cmdka wyraźnie jest napisane że cd jest do poruszania po folderach. Może będziecie wiedzieć co nie tak. #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <conio.h> int main() { system( "dir" ); system( "cd .." ); system( "dir" ); getch(); return 0; } Program wyświetla 2 razy informacje o danym folderze zamiast przenieść się do folderu wyżej i wyświetlić jego zawartość. Wyjęcie odpowiednich danych z tego nie powinno być trudne ale przy niedziałającej komendzie nie można dalej poruszać się po dysku... Sypcie pmysłami ;) |
|
pixelmaster |
» 2009-04-05 20:55:28 hah znalazłem system( "dir .." ); |
|
» 2009-04-05 21:09:09 no działa :) tylko problem w tym, że przesuwa góra 1 folder do góry lub na dół. Nie masz może jeszcze jakichś magicznych funkcji w zanadrzu, które mogą poruszać się po całym dysku? I tak wielkie dzięki za to co już zrobiłeś :)
Mogłoby być nawet coś takiego, że podaję sam ścieżkę do jakiegoś folderu a funkcja idzie tam i wyświetla co tam gra :) |
|
pixelmaster |
» 2009-04-05 21:38:31 No to tak. system( "dir E:\\MEDIA\\Piotr" ); przechodzi do podanej ścieżki system( "notepad.exe E:\\MEDIA\\Piotr\\plik.txt" ); uruchamia notatnikiem plik.txt z podanej ścieżki system( "dir >> wynik.txt" ); zapisuje to do pliku no i jeszcze system( "cd .. && DIR" ); robi to samo co system("dir .."); i ogólny wygląd int system( const char * command ); @EDIT: Już obczaiłem system( "dir E:\\MEDIA\\Piotr" ); wyświetla zawartość katalogu system( "cd E:\\MEDIA\\Piotr && DIR" ); przechodzi do katalogu i wyświetla jego zawartość |
|
» 2009-04-05 22:05:11 No to jestem pod wrażeniem :) jeszcze tylko 1 malutkie ale ;p jaki jest znak spacji? Bo przy wywołaniu system( "dir C:\\Documents and Settings\\Patryk\\Pulpit" ); wyskakuje, że nie mogło znaleźć określonej ścieżki :) |
|
« 1 » 2 |