Instalator pod linuxem
Ostatnio zmodyfikowano 2012-08-07 16:31
yoogi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Instalator pod linuxem » 2012-08-06 00:14:11 Witam, chciał bym napisać prosty instalator aplikacji. Aplikacja powinna się kopiować do systemu i uruchamiać przy starcie. Tutaj może być problem bo to nie Windows, nie można pobrać aplikacji i kliknąć na nia dwa razy. Chciał bym, żeby użytkownik mógł pobrać moją aplikacje i ją uruchomić, ale jak to wygląda z praktycznego punktu widzenia, konieczne jest dodanie nowych repozytoriów przez usera i pobranie przez terminal ?
Pod Windowsem wystarczy dodać wpis do rejestru i użyć funkcji CopyFile, bądź pochodnej. Dzięki za każdą odpowiedź na temat :) |
|
m4tx |
» 2012-08-06 07:16:09 Koniecznie chcesz napisać taki instalator? :) Możesz skorzystać z gotowca, np. taka Amnesia: The Dark Descent korzysta z Nixstallera i taki Nixstaller potrafi korzystać z GTK+, FLTK i ncurses, czyli zadziała praktycznie na każdym systemie Uniksowym. W dodatku potrafi zarejestrować nowo zainstalowany program w używanym w systemie menedżerze pakietów (see: packagekit), dzięki czemu widać go w chociażby Centrum Oprogramowania Ubuntu i można go łatwo odinstalować. Jakbyś jednak chciał napisać własny instalator, to: Tyle ode mnie :) |
|
» 2012-08-06 10:56:12 A jak bym chciał od podstaw napisać, to do jakiej ścieżki mam zapisać aplikacje, i jak najlepiej zrobić uruchamianie przy starcie systemu aplikacji ? |
|
m4tx |
» 2012-08-06 11:42:13 |
|
Badman |
» 2012-08-07 08:18:27 Ze swojej strony mogę dodać, że środowsiko Gnome posiada rejestr podobny do tego z windows.
Co do pobierania przez sieć to warto skorzystać z biblioteki libcurl. |
|
» 2012-08-07 15:20:55 Czyli rozumiem, że pod każde środowisko muszę osobno aplikacje stworzyć ? |
|
m4tx |
» 2012-08-07 16:31:01 Nie, czemu? |
|
« 1 » |