diego997 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kalkulator 4 bitowy » 2012-08-08 14:10:23 Cześć czy ktoś z was miał kiedyś do czynienia z układami cyfrowymi? Chciałbym napisać sobie kalkulator na razie tylko 4 bitowy z samym dodawaniem. I nie wiem za bardzo jak do tego podejść, a nie wydaje mi się że ludzie którzy takie coś piszą obmyślają sobie w głowie schemat bramek logicznych, tylko mają inne sposoby. Wiecie o co mi chodzi ? ;p
|
|
Mrovqa |
» 2012-08-08 15:08:32 Chodzi ci o zbudowanie własnego, fizycznego kalka? ;) Zawsze wolno użyć mikrokontrolera ( a =( b + c ) & 0xF; ) :P /edit: ale w przypadku mikrokontrolera nie ma co się ograniczać do 4-bitów i dodawania, skoro można normalnie w C/C++ pisać ;) |
|
pekfos |
» 2012-08-08 15:20:49 I nie wiem za bardzo jak do tego podejść, a nie wydaje mi się że ludzie którzy takie coś piszą obmyślają sobie w głowie schemat bramek logicznych, tylko mają inne sposoby |
Raczej to pierwsze. Jak się wie, co dana bramka robi, to nie ma problemu. Jak się nie wie, to nie ma co nawet próbować. |
|
» 2012-08-08 15:22:23 |
|
pekfos |
» 2012-08-08 15:26:28 wydaje mi się że taki schemat ma wynikać z jakiś funkcji, |
No, z logiki. zwłaszcza że nie mam o tym zielonego pojęcia ;p |
To nie wiem dlaczego chcesz to zbudować. Raczej powinieneś zacząć od podstaw elektroniki i logiki. Zawsze wolno użyć mikrokontrolera |
Skoro nie ma "zielonego pojęcia", to nie widzę sensu. |
|
» 2012-08-08 15:33:16 @pekfos wiem jak bramki działają tylko nie wiem jak to na schemat "Przelać" kurcze chciałobyci się w tym programie zrobić dodawanie do 8 maxymalnie czyli 4 + 4 ? A potem posłałbyś mi screena a ja bym sobie to analizował ? Jak uda mi się coś wykombinować to też wrzucę i powiesz czy dobre podejście. EDIT: http://imageshack.us/f/824/logicly.png/ Udało mi się zrobić coś takiego, @pekfos może powiedzieć czy podejście dobre czy nie za dużo tych bramek ? Wiem, że strasznie prymitywne, ale nie mam pojęcia jak zrobić aby zapisać liczbę w pamięci. |
|
SeaMonster131 |
» 2012-08-08 15:54:38 Jak chcesz poćwiczyć 'w praktyce' działanie bramek logicznych, możesz ściągnąć Minecrafta. Nauka poprzez zabawę. |
|
Mrovqa |
» 2012-08-08 16:26:52 To teraz pomyśl jak ekran zrobisz :D I obsługę buttonów. Wtedy to połącz w jeden schemat i do dzieła ;) Wymagania: trochę wiedzy oraz odpowiednie podzespoły i sprzęt :P Rozwal zwykły kalkulator i weź sobie ekran :P (albo przynajmniej popatrz jak działa... jeżeli cokolwiek zrozumiesz :P) |
|
« 1 » 2 3 |